Acasă Cultura Calendar Ortodox TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Ajunul Bobotezei! Cum afli cat mai ai...

TRADITII, OBICEIURI si SUPERSTITII de Ajunul Bobotezei! Cum afli cat mai ai de trait si ce se intampla cu fetele care cad pe gheata!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Ajunul Bobotezei se tine post negru, nu se mananca si nu se bea nimic. In Tipicul Sfantului Sava se spune ca, daca Ajunul cade duminica sau sambata, nu se tine post negru. Ajunul Bobotezei este o zi prielnica si obiceiurilor pagane: farmece, descintece, magii albe si negre.

Postul din ziua de 5 ianuarie dateaza din perioada secolele IV-VI, cand catehumenii se pregateau prin post si rugaciune pentru primirea Sfantului Botez a doua zi. Astazi, crestinii postesc in aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfintita – Agheasma Mare.

Credinciosii gusta din Agheasma Mare timp de 8 zile de la Boboteaza, pana pe 14 ianuarie inclusiv, cand se incheie praznicul cu slujbele si cantarile Bobotezei, dar si in zile de post, la indemnul duhovnicului.

Sfantul Teopempt a fost episcop si a trait la sfarsitul secolului al III lea, in vremea imparatului Diocletian. Pentru ca a marturisit ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu a fost aruncat intr-un cuptor cu foc, i s-a scos un ochi si i s-a dat otrava. Ramane in viata dupa toate aceste chinuri si il converteste la crestinism pe vrajitorul Teona. Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos, lui Teopempt i s-a taiat capul, iar Teona a fost ingropat de viu.

Vezi pe pagina urmatoare cum afli CAT MAI AI DE TRAIT!