Acasă Cultura Calendar Ortodox Traditia spune ca a fost duhovnicul Sfantului Daniil Sihastru! Vezi cine este...

Traditia spune ca a fost duhovnicul Sfantului Daniil Sihastru! Vezi cine este Sfantul pomenit astazi in Calendarul Ortodox!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfantul Ierarh Leontie de la Radauti s-a nascut la inceputul secolului al XIV-lea, intrand in monahism de tanar, la Manastirea Bogdana din Radauti, primind numele Lavrentie.

Dupa o vreme se retrage in sihastrie, unde a construit un schit ce avea sa-i poarte numele: „Schitul lui Lavrentie“. Pravila pentru obstea de aici era urmatoarea: hrana o singura data in zi, la asfintitul soarelui, afara de sarbatori; somn de trei-patru ore pe noapte, iar de la miezul noptii pana dimineata – priveghere in biserica, dupa randuiala Sfantului Munte si traditia pustniceasca. Pe locul unde a fost „Sihastria lui Lavrentie“, astazi se afla satul Laura, comuna Vicovul de Sus, din judetul Suceava.

Potrivit unor istorici, Sfantul Leontie ar fi ajuns chiar episcop la Radauti, in timpul domniei lui Alexandru Voda cel Bun, dar spre batranete s-a retras din scaunul episcopal. Zaharia Kopistenski, cel care ii scrie viata, il numeste „facator de minuni”. Asa ne putem explica de ce in vechime strada de azi Bogdan Voda din Radauti, unde se afla si ctitoria domnitorului, se numea „Drumul Sfantului”. Traditia spune ca a fost duhovnicul Sfantului Daniil Sihastru.

A fost inmormantat in biserica de lemn a schitului, iar mai tarziu, datorita cinstirii sfintelor sale moaste de credinciosi, acestea au fost mutate in Catedrala din Radauti. Prin anul 1639 o ceata de raufacatori a jefuit orasul Radauti. Traditia spune ca monahii, afland de venirea talharilor, au ascuns moastele Sfantului chiar sub locul unde erau depuse, in naos, in fata tabloului votiv al ctitorilor manastirii. O serie de cercetari arheologice efectuate intre anii 1974-1977 a scos la iveala moastele sale. In anul 1991 ele au fost asezate intr-o racla spre a fi cinstite de credinciosi.

In sedinta sinodala din 20 iunie 1992 s-a hotarat canonizarea sa oficiala. Praznuirea Sfantului Ierarh Leontie de la Radauti se va face in fiecare an, pe 1 iulie.

Troparul Sfantului Leontie de la Radauti

Cu ostenelile nevointelor duhovnicesti toata viata ti-ai petrecut-o si, primind vrednicia arhieriei, cu smerenie si cu frica de Dumnezeu ai slujit Biserica lui Hristos, pe Care roaga-L, Sfinte Ierarhe Leontie, sa mantuiasca sufletele noastre.

Tot astazi, Biserica face pomenirea:
– Sfintilor Mucenici, doctori fara de arginti, Cosma si Damian;
– Cuviosului Petru, patriciul;
– Sfantului Mucenic Potit, pruncul;
– Sfantului Mavrichie.

Sursa: crestinortodox.ro