Acasă Multimedia Fotogalerie TOP 5 MISTERE ce nu pot fi explicate! Le vom pricepe vreodata?

TOP 5 MISTERE ce nu pot fi explicate! Le vom pricepe vreodata?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Exista inca multe mistere pe care oamenii de stiinta nu le pot explica de niciun fel, de la fenomenul déjà vu la motivele pentru care cascam. Va prezentam mai jos cinci astfel de fenomene pe care oamenii de stiinta nu le pot inca rezolva.

5. De ce cascam?

Cascatul este un act reflex motor involuntar, intalnit atat la oameni, cat si la unele animale. Cercetarile arata ca reflexul este „contagios”, conform testelor, probabilitatea ca o persoana sa caste creste nu numai atunci cand observa alti oameni, sau chiar animale, facand acelasi lucru, dar si daca citeste sau se gandeste la aceasta actiune, relateaza Business Insider.

Desi oamenii de stiinta au propus numeroase teorii pentru a explica motivele pentru care cascam si de ce acest reflex pare sa fie „contagios”, niciuna dintre ele nu este unanim acceptata.
Primele studii indicau faptul ca reflexul ar fi un raspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sange, atunci cand corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiratia profunda, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiratie puternica. Experimentele ulterioare au demonstrat insa ca mediile cu un nivel scazut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiectilor nu influenteaza nevoia de a casca.
Cea mai recenta teorie sustine ca rolul cascatului ar fi termo-reglator. Mai exact, temperatura ridicata, care apare natural in conditii de oboseala, suprasolicitarea sau trecerea dintr-o stare in alta duce la incetinirea proceselor cerebrale. Inspiratia puternica, urmata de expiratie duce la racirea creierului si reglarea temperaturii. Totusi, se pare ca oamenii casca mai rar in mediile cu temperaturi ridicate, contrar presupunerilor anterioare.

TOP 5 MISTERE ce nu pot fi explicate! Le vom pricepe vreodata5