Acasă Stirile zilei Cum iti LOCALIZEZI telefonul, tableta sau PC-ul pierdut sau furat!

Cum iti LOCALIZEZI telefonul, tableta sau PC-ul pierdut sau furat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Precauti trebuie sa fim oriunde mergem, oriunde ne aflam, dar e bine de stiut cum sa iti localizezi telefonul, tableta sau PC-ul pierdut sau furat.

Nu exista nici o garantie ca va veti mai recupera vreodata un gadget pierdut sau furat, merita in schimb sa faceti tot ce este posibil pentru a incerca. In plus, daca nu veti mai pune din nou mana pe telefonul, tableta sau PC-ul vostru, ar trebui macar sa va asigurati ca ,,noul proprietar” nu va vede pozele din vacanta sau orice alte documente sensibile. Activitatea de localizare implica multe scenarii si fiecare vine cu avantajele si dezavantajele sale. Mai jos, le voi detalia pe cele mai populare si usor de implementat, in speranta ca, data viitoare cand veti trece printr-o astfel de experienta neplacuta veti fi mai pregatiti.

In teorie, atata timp cand un gadget este pornit si conectat la internet, poate fi gasit. In unele cazuri, puteti pune parola pe el sau ii puteti sterge tot continutul. Indiferent de context insa, trebuie sa parcurgeti cativa pasi inainte ca aparatul in cauza sa nu mai fie in posesia voastra. Din acel moment, este prea tarziu si nu mai aveti nici o solutie. Ati fi tentati sa credeti ca este mult mai probabil ca un astfel de tutorial sa functioneze in cazul unui telefon sau al unei tablete cu un SIM de internet. In realitate, chiar si daca cineva v-a pornit laptopul si s-a conectat la internet zece secunde, il puteti localiza cu o precizie mai mare decat v-ati astepta.

iPhone, iPad si Mac

In ultimii ani, cei de la Apple au devenit foarte eficienti in a va ajuta sa va localizati iDevice-urile si sistemele Mac. Prin serviciul ,,Find My …”, va puteti localiza un iPhone, un iPad sau Mac. Puteti pune parola pe acesta de la distanta sau ii puteti sterge tot continutul.

Pentru a activa serviciul respectiv, trebuie sa mergeti in meniul de configurare de la dispozitivul vostru Apple, la sectiunea iCloud. Pe pagina respectiva, asigurati-va ca este introdus numele vostru de utilizator si parola de la contul Apple. In plus, verificati daca este activa sau activati functia Find My iPhone sau Find my Mac, dupa caz. Dupa ce ati trecut prin aceste etape, trebuie sa intrati pe www.icloud.com si sa va autentificati cu acelasi nume de utilizator si parola folosite mai devreme. Pe respectiva pagina web, dupa ce ati facut click pe Find My iPhone, veti gasi o lista similara cu cea de mai sus cu toate gadgeturile voastre. De acolo, puteti vedea pozitia exacta a unui iDevice sau Mac, il puteti bloca sau puteti activa un mod pierdere. Lost Mode sau mod pierdere va crea un traseu al tuturor locatiilor prin care trece dispozitivul vostru inainte sa ramana fara baterie sau sa-l recuperati.

Cei de la Apple sunt cei mai buni in acest domeniu de urmarire, deoarece, chiar si daca iPhone-ul sau Mac-ul vostru a fost resoftat, va ramane blocat pe ID-ul vostru. Pana si pe Mac, parola configurata de voi este asociata sistemului la nivel hardware si nu ajuta la nimic, de exemplu, ca cineva sa puna un alt hard disk in el cu alt sistem de operare. Ca un mic detaliu, Apple nu activeaza dispozitive care au fost marcate ca fiind furate. Fara adresa de email si parola voastra, orice creatie iesita din Cupertino devine un bibelou foarte scump.

Smartphone-uri sau tablete cu Android

De ceva timp si cei de la Google au introdus un serviciu similar cu Find My iPhone, desi nu este la fel de performant. Acesta poarta numele de Android Device Manager si ar trebui sa-l gasiti in meniul de configurare al gadgetului din dotare. Dupa ce l-ati activat din Settings, pe fiecare smartphone sau tableta cu Android, respectivele dispozitive pot fi vazute la adresa google.com/android/devicemanager. Daca nu reusiti sa tineti minte adresa, o metoda mai simpla pentru a ajunge la respectiva pagina implica sa intrati pe Google Play de pe orice computer, sa faceti click pe motorasul din dreapta sus dupa ce v-ati autentificat si sa selectati, din respectivul meniu, Android Device Manager. In scurt timp, va va fi afisata locatia actuala a unuia sau a mai multor Androide.

Partea trista este ca, desi Android Device Manager ofera cateva functii utile, e suficient ca cineva sa restaureze un telefon sau o tableta la parametrii din fabrica si toate protectia voastra este redusa la zero. De asemenea, nu puteti vedea un istoric cu locatiile prin care s-a perindat gadgetul vostru de cand l-ati pierdut, sunteti limitati doar la locatia actuala.

Spre deosebire de iOS, platforma Android permite altor aplicatii sa ofere functii de localizare, blocare si stergere de la distanta. Avast! Anti-Theft este un astfel de program. In plus, solutia celor de la Avast se instaleaza pe partitia de sistem a telefonului sau tabletei, motiv pentru care, rezista la un factory reset. Daca pune insa mana pe Android-ul vostru cineva mai priceput, poate instala un ROM nou sau exact acelasi ROM de la zero pe aparat si cazul a fost rezolvat, telefonul fiind pierdut pentru totdeauna. O alta aplicatie pe care o puteti experimenta este Android Lost.

Windows Phone

Un smartphone cu Windows Phone include un sistem de localizare creat de Microsoft intitulat Find My iPhone ce poate fi activat in Settings. Nu aveti nevoie decat de un ID Microsoft pentru a profita de respectiva functie. Pentru a vedea ulterior pozitia aparatului, pentru a-l sterge, bloca sau pentru a-l face sa sune de la distanta trebuie sa accesati adresa www.windowsphone.com. Va autentificati in coltul din dreapta sus al respectivei pagini si faceti click pe Find My Phone. Similar cu solutia oferita nativ de Google, protectia oferita de Find My Phone dispare atunci cand telefonul este adus la setarile din fabrica.

Tablete si PC-uri cu Windows

Microsoft a evitat pana la aceasta ora sa creeze un sistem de urmarire al sistemelor cu Windows. Exista, din fericire solutii terte. Una dintre cele mai simplu de folosit si configurat poarta numele de Prey si este disponibila atat gratuit, cat si contra cost. Diferenta dintre cele doua este ca, fara bani, sunteti limitati la localizare unui numar de trei dispozitive.

Pentru a activa Prey, trebuie sa descarcati si sa instalati aplicatia client de la aceasta adresa. Tot prin intermediul ei, puteti crea un cont pe care sa-l folositi pe preyproject.com pentru a va localiza notebook-ul, desktop-ul sau tableta cu Windows. Ca si functii, pe langa cea de localizare, se numara posibilitatea blocarii sistemului de la distanta si activarea unei alerte sonore.

Din cauza limitarilor impuse de Microsoft pe aplicatiile din Windows Store, Prey nu functioneaza pe tabletele cu Windows RT si nu exista nici o alta alternativa. Windows Location Tracker este un program pe care il puteti instala, dar acesta doar va pune gadgetul pe o harta, fara nici un fel de optiune de interactiona cu el sau de a-i afisa acestuia un mesaj pe ecran.

Citeste pe playtech.ro!