Acasă Timp liber Auto Top 10 cele mai bizare reguli de circulatie din lume

Top 10 cele mai bizare reguli de circulatie din lume

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Expertii auto ai site-ului Yahoo au facut o selectie a celor mai ciudate si bizare reguli pentru automobilistii din diferite colturi ale lumii. Unele reguli sunt pur si simplu invechite, altele par ciudate pentru straini, dar trebuie puse in contextul realitatilor locale.

Anumite reguli ar fi bine sa le stii. De exemplu, daca vei conduce in Vietnam fara permis auto local, poti fi face inchisoare pana la trei ani.

Topless-ul la volan, interzis

Barbatii si femeile din Thailanda nu au voie sa conduca un autovehicul cu torsul gol – acest lucru este valabil si pentru camioane, autobuze sau asa-zisele tuk-tuk.

Bautura la volan

In Costa Rica poti bea alcool la volan chiar in fata politistului, dar numai daca esti convins ca continutul de alcool in sange nu depaseste 0,05%. In acelasi timp, este interzis sa asculti muzica tare in masina atunci cand te afli langa o biserica, spital sau scoala.

Alcooltest la purtator

In Franta, dimpotriva, politia este extrem de atenta la soferii bauti. De aceea, este interzis sa pleci la drum fara sa ai un alcooltest portabil. Pentru cei care inchiriaza o masina, in comert se gasesc truse cu alcoolteste de unica folosinta care costa 3 euro. Daca trusa lipseste, amenda rutiera este de 12 euro.

Cu masina la spalatorie

La Moscova, autoritatile interzic proprietarilor sa-si spele singuri masinile, ci doar in spalatorii autorizate. Amenda pentru o masina murdara este de 2.000 de ruble (40 euro).

Stop gesticularilor la volan

Soferii din Cipru nu au voie sa gesticuleze la volan, chiar daca gestul in sine nu transmite niciun mesaj agresiv sau urat. Politia urmareste orice „miscare a mainilor” si te amendeaza cu pana la 30 de euro.

Prioritate pentru ciobani

In Africa de Sud, soferii sunt obligati sa acorde prioritate ciobanilor cu turme, dar si oamenilor care insotesc un singur animal. Daca esti langa un taur, cal, magar, oaie, capra, porc sau chiar strut – esti regele strazii. Neacordarea prioritatii acestei categorii de pietoni te poate costa 500 de dolari.

Atentie la balti si betivi

In Japonia, soferul care stropeste un pieton cu apa de ploaie adunata pe strada poate fi amendat cu minim 60 de dolari. Mai grave sunt sanctiunile pentru pasagerii care accepta sa fie transportati de soferi bauti, sau daca imprumuti masina unui om beat.

Fara mancare la volan

In Marea Britanie soferii prinsi cu un sandvis sau mar la volan vor plati amenda.

Numerologie ciudata

In Manila (Filipine), exista intervale de timp in care soferii nu pot intra cu masina in unele zone aglomerate ale orasului. De exemplu, in cazul in care numarul placutei se termina in 1 sau 2, soferul poate fi amendat in cazul in care apare intr-o zona intre 7 am si 7 pm.

Singuratatea si oile

Si in SUA exista numeroase reguli bizare. Astfel, in statul Montana este interzis sa se transporte in spatele masinii o singura oaie. Din fericire, aceasta incape pe scaunul din dreapta soferului.

In Nevada, in shimb, pe drumurile publice nu ai voie sa calaresti camile.