Acasă Stirile zilei Aksionov, basarabeanul care a oferit Crimeea rusilor

Aksionov, basarabeanul care a oferit Crimeea rusilor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul din Crimeea, Serghei Aksionov, originar din Republica Moldova, a fost implicat in traficul cu arme, dezvaluie cotidianul Der Spiegel, care prezinta un document cu informatii privind legaturile influentului sef al Guvernului de la Simferopol cu gruparile de crima organizata din regiune.

Numit la conducerea Guvernului din Crimeea la sfarsitul lunii februarie, dupa ce Parlamentul local a fost ocupat de prorusi inarmati, Serghei Aksionov (nascut in orasul Balti, in 1972, RSS Moldoveneasca) a obtinut, intre timp, indepenedenta peninsulei, dar si un pasaport rusesc, dupa ce a semnat impreuna cu presedintele Vladimir Putin acordul prin care teritoriul intra in componenta Federatiei Ruse.

Presa a scris in mai multe randuri despre legaturile sale cu gruparile infractionale din regiune, care i-au adus si supranumele de Gobelin, insa Aksionov a negat acuzatiile.

Cotidianul Der Spigel prezinta informatii dintr-un dosar in limba rusa referitor la trecutul premierului din Crimeea, care ofera detalii cu privire la legaturile sale cu gruparile de crima organizata din regiune.

Documentul prezinta, printre altele, o nota privind achizitionarea de arme de la un traficant tatar, dar si faptul ca Aksionov a fost in ianuarie 1996 tinta unui atac atribuit gruparii „Sindicatul grec”. El a fost ranit in urma atacului, scrie Der Spiegel, care mentioneaza ca cel mai probabil acesta a fost un act de razbunare.

In urma atacului, Serghei Aksionov a rupt legaturile cu gruparea „Sindicatul grec” si s-a alaturat unei grupari rivale.

Documentul mai arata ca Aksionov era considerat un personaj influent, iar Ilmi Umerov, seful administratiei locale din orasul Bahcisarai, din Crimeea, spune ca acesta era insarcinat cu strangerea banilor ceruti in schimbul protectiei. Ulterior, Serghei Aksionov a fost numit in functia de director al unor firme aflate sub controlul mafiei locale.

Cu toate acestea, alte incidente aflate in dosarul obtinut de cotidianul Der Spiegel sugereaza ca Aksionov si-a mentinut de-a lungul anilor legaturile cu gruparile infractionale. Astfel, in 2001 politia a dezamorsat un dispozitiv exploziv amplasat pe acoperisul casei lui Aksionov, cel mai probabil de membri unei grupari rivale, iar in 2006 un angajat al serviciilor secrete din Ucraina (SBU) a fost platit sa-l ucida pe acesta. Actiunea a fost insa dezvaluita de un anchetator care avea relatii apropiate cu Aksionov.

Documentul ofera, de asemenea, detalii despre modul in care acesta si-a construit un vast imperiu de afaceri. Noua pagini ale documentului prezinta nume de strazi, adrese si numerele de registru comercial ale diverselor firme pe care le detine, unele dintre ele fiind inregistrate pe numele sotiei sau ale soacrei. Multe dintre adrese sunt ale unor cutii postale, un sistem pentru evita plata taxelor.

De asemenea, Serghei Aksionov detine, printre altele, mai multe firme imobiliare, o fabrica de sticla, o firma de constructii, un ziar si un portal Internet cu sediul la Simferepol. Printre afacerile sale se afla si un bar, al carui nume pare sa fi fost special ales de noul premier din Crimeea: Alcatraz.