Acasă Stirile zilei Social The Guardian, despre spitalul construit din donatiile a sute de mii de...

The Guardian, despre spitalul construit din donatiile a sute de mii de romani: Romanii frustrati de sistemul de sanatate incearca sa rezolve probleme pe cont propriu!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Povestea spitalului de oncologie pediatrica pe care Asociatia Daruieste Viata il construieste la Bucuresti a ajuns in The Guardian. Ridicat exclusiv din donatii, spitalul este vazut de jurnalistul Kit Gillet drept „un simbol al frustrarii romanilor”.

„La mica distanta de centrul orasului Bucuresti, un spital cu opt etaje capata forma. Cladirea, care va fi inaugurata la inceputul anului 2021, este mai mult decat o simpla unitate medicala. Este un simbol al frustrarii romanilor fata de guvernele succesive si al constientizarii din ce in ce mai mari a faptului ca poate cetatenii ar trebui sa gaseasca singuri solutii la problemele tarii”, scrie The Guardian, citat de republica.

Sub titlul „Spitalul de 30 de milioane de euro construit de 300.000 de oameni”, textul aminteste de numerosii donatori care au facut posibil proiectul – de la oamenii simpli care doneaza 2 euro prin SMS pana la companii multinationale. Anul trecut, trupa Metallica a donat pentru spital 250.000 de euro atunci cand a venit sa concerteze la Bucuresti.

„Cred ca romanii aveau nevoie de un proiect in care sa creada pentru ca in ultimii 30 de ani nu s-a construit nimic – nici drumuri, nici spitale, nici infrastructura”, a spus Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociatiei Daruieste Viata

„De la sfarsitul comunismului, Romania a ramas in urma in ceea ce priveste investitiile publice. Are cele mai mici cheltuieli cu asistenta medicala ca procent din PIB din UE – aproximativ jumatate din media Uniunii, potrivit celor mai recente cifre Eurostat. in acelasi timp, in fiecare an, mii de medici si asistente parasesc tara pentru locuri de munca mai bine platite in strainatate, iar coruptia si scandalurile continua sa infecteze sistemul. Anul trecut, un antreprenor roman, satul de esecul statului de a crea o retea de drumuri moderne a inaugurat o portiune simbolica de autostrada, lunga de un metru. in timp ce aceasta miscare avea ca scop sa atraga atentia asupra unei probleme, spitalul din Bucuresti reprezinta o solutie potentiala, desi una greu de replicat”, scrie The Guardian.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos