Acasă Stirile zilei Romania are patru scenarii pentru coronavirus! Care este cea mai sumbra varianta!

Romania are patru scenarii pentru coronavirus! Care este cea mai sumbra varianta!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Autoritatile au pregatit patru scenarii in cazul in care infectiile cu coronavirus se extind in Romania. Cel mai sumbru dintre ele arata peste 2000 de imbolnaviri, iar pentru fiecare etapa trebuie sa existe masuri.

Scenariile pleaca de la 25 de cazuri de imbolnaviri si ajung la situatia nedorita de peste 2.000 de infectii. Pentru fiecare dintre cele patru ipoteze exista un plan de masuri, asta insemnand paturi in plus si aparatura.

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie: Trebuie sa ai capacitate mai mare de diagnostic si spitalizare. Exista posibilitatea extinderii in comunitate a infectiei si resursele ar putea sa nu fie suficiente. Atunci trebuie sa pregatesti partea a doua a sistemului, terapie intensiva.

Una dintre masuri vizeaza ca 10% din paturile de la Terapie Intensiva sa fie rezervate pentru cazurile de infectie cu coronavirus. in cazul in care, intr-un timp foarte scurt, s-ar ajunge la un numar foarte mare de imbolnaviri, sunt luate in calcul si paturile de la boli infectioase. Iar pacientii asimptomatici sau care au forma usoara a bolii vor primi tratament acasa, asa cum se intampla in alte tari afectate de virus.

Nelu Tataru, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: La nivelul tarii avem peste 2.500 de paturi de boli infectioase, 92 la terapie intensiva. Peste 4.000 de paturi de terapie intensiva. 10 % din terapie intensiva sa fie pastrate si pregatite pentru scenariu.

Un nou studiu realizat in China, pe 107 cazuri, arata ca ar exista doua tulpini diferite ale noului coronavirus. Potrivit presedintui Societatii Romane de Microbiologie, inca nu se stie daca este vorba de doua modele de transmitere sau de doua variante ale virusului.

Alexandru Rafila, Societatea Romana de Microbiologie: E vorba de un studiu realizat in China pe 107 cazuri. E un studiu limitat, nu ofera certitudine. Au rezultat doua forme, S si L, de nou coronavirus. Nu exista certitudine ca vorbim de doua tipuri diferite de virus, pentru ca numarul de cazuri e redus. Cu siguranta s-a transmis de la animal la om. Sursa e un coronavirus de provenienta de la liliac. Dar a mai existat o gazda intermediara, neindentificata inca, scrie Digi24.

Autoritatile dau asigurari ca testele pentru depistarea infectiei sunt suficiente si ca urmeaza sa mai achizitioneze echipamente de protectie. Alexandra Rafila, Societatea Romana de Microbiologie: Echipamentul de protectie trebuie schimbat de mai multe ori pe zi. Nu putem spune ca avem nelimitat, dar speram ca in perioada urmatoare sa reuseasca colegii de la oficiul de achizitii procurarea a suficiente echipamente, pentru a nu intra in criza.

In acest moment, persoanele suspectate de infectie cu coronavirus pot fi testate in centre din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta si Craiova.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentThe Guardian, despre spitalul construit din donatiile a sute de mii de romani: Romanii frustrati de sistemul de sanatate incearca sa rezolve probleme pe cont propriu!
Articolul următorPrognoza meteo. Incep ploile, iar temperaturile scad