Acasă Sanatate Testul inovator care determina rezistenta bacteriilor la antibiotice in 30 de minute!

Testul inovator care determina rezistenta bacteriilor la antibiotice in 30 de minute!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

 

O echipa de cercetatori de la California Institute of Technology a dezvoltat o metoda inovatoare care poate detecta sensibilitatea la antibiotice in cazul infectiilor urinare in mai putin de 30 de minute, ceea ce inseamna ca pacientii ar putea fi diagnosticati si primi tratament intr-o sigura vizita la medic, informeaza Xinhua.

Noua metoda de testare ar putea scurta timpul de asteptare de la trei zile la 30 de minute si ar putea reduce raspandirea bacteriilor rezistente, potrivit unui studiu publicat in Science Translational Medicine si citat de Agerpres.

Descoperirea antibioticelor, la inceputul secolului al XX-lea, a schimbat medicina moderna. Infectiile banale, care pana atunci omorau oameni, au devenit usor de tratat. Insa din cauza folosirii in exces si a utilizarii gresite, antibioticele si-au pierdut eficacitatea, iar multe specii de bacterii au dezvoltat rezistenta la antibiotice.

”In momentul de fata, sunt prescrise prea multe antibiotice, asa ca rezistenta apare mai devreme decat am crezut pentru multe dintre tratamentele pe care am fi putut sa le pastram pentru situatii mai complicate”, spune Nathan Schoepp, coautorul studiului, intr-o declaratie.

Potrivit cercetatorilor, atunci cand trateaza infectii bacteriene, medicii tind sa ignore prima linie de antibiotice precum meticilina sau amoxacilina — medicamente la care rata de rezistenta este mai mare — si apeleaza direct la cele puternice cum ar fi ciprofloxacina.

Medicii procedeaza asa pentru ca probabilitatea ca antibioticele slabe sa nu aiba efect este mai mare. Pe de alta parte, folosirea excesiva a antibioticelor mai puternice creste probabilitatea ca bacteriile sa devina rezistente si la acestea.

Doctorii nu au la dispozitie o metoda usoara de a sti daca infectia unui pacient este rezistenta la un numit tip de antibiotice. Pentru a afla, trebuie sa trimita probele la laborator, iar rezultatele sunt disponibile in doua-trei zile.

Testul creat de cercetatorii de la California Institute of Technology le permite medicilor sa afle rapid ce anume bacterie cauzeaza infectia pentru a putea prescrie un tratament adecvat.

Echipa de oameni de stiinta a studiat unul dintre cele mai raspandite tipuri de infectii, cele ale tractului urinar, care sunt cauza a peste 8 milioane de vizite la medic in fiecare zi, pe plan global, si aproape mereu necesita prescriptie de antibiotice.

Cercetatorii au folosit o tehnica denumita dLAMP, de amplificare si cuantificare a unei molecule de ADN super sensibile, pentru a numara genomul bacterian in probele de urina. Mostrele de urina au fost diluate si incubate timp de 15 minute inainte de aplicarea procedurii dLAMP pentru a compara concentratia de bacterii la mostrele netratate (cele care nu contin antibiotic) si la cele tratate (cu antibiotic).

Principiul care sta la baza testului este ca bacteriile obisnuite se inmultesc mai incet in prezenta antibioticului, ceea ce duce la prezenta unei cantitati mai mici de markeri ADN. Daca bacteria este rezistenta la antibiotic, duplicarea ADN-ului nu va fi afectata, iar testul va arata acelasi numar de markeri ADN atat in solutia tratata, cat si in cea netratata.

Folosind 54 de probe de urina de la pacienti cu infectii provocate de Escherischia coli, cercetatorii au comparat rezultatele testelor lor cu cele standard, care dureaza doua zile. Noua metoda a dat aceleasi rezultate in 95% dintre situatii.

”Putem schimba lumea cu acest test rapid. Putem schimba felul in care sunt prescrise antibioticele”, au spus cercetatorii care isi propun sa testeze noua metoda si pe alte tipuri de infectii si, ulterior, pe probe de sange.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos