Daca pantalonii sunt mai stramti si vi se umfla gleznele, daca tot corpul vi se umfla, atunci e posibil sa aveti probleme la rinichi. La inceput simptomele lipsesc cu desavarsire sau sunt confundate cu dureri de spate sau, in cazul femeilor, cu neplacerile cauzate de menstruatie. Pe masura ce boala de rinichi evolueaza, devine mai agresiva, iar rinichii incep sa isi piarda treptat din capacitatea de filtrare si se micsoreaza.

In mod normal, rinichii filtreaza tot ce intra in ei: preiau tot ce intra in sange si le trec prin filtre, eliminand ce trebuie eliminat, putand fi apa sau toxine. Insa atunci cand avem probleme cu rinichii, modificarile apar si la nivelul urinei. Cand urinam, se scurge doar o mica parte din cata avem; lichidul se acumuleaza si e impins in alte zone ale corpului, inclusiv in picioare, glezne si burta.

Boala timpurie a rinichilor e subtila, asa ca trebuie sa va faceti analizele inainte sa evolueze in ceva mai grav. Medicul de familie trebuie sa iti recomande analize medicale de specialitate, cum ar fi sumarul de urina si urocultura pentru a investiga nivelul proteinelor, si teste speciale pentru patologia rinichiului, care iau in considerare creatinina, ureea si albumina din sange, noteaza bzi.

Testul gleznei
De asemenea, problemele renale pot fi depistate si printr-un test foarte simplu, pe care oricine il poate face:
1. Verificati-va gleznele. Apasati si mentineti presiunea o secunda, apoi dati drumul.
2. Observati daca pielea de la glezna isi revine imediat sau mai lent. Daca isi revine lent, e semn de edem, deci, puteti avea o disfunctie renala.
3. Apoi incercati un pic mai sus si urmariti acelasi lucru.

Cand picioarele sunt foarte umflate, apare un edem – simptom clasic al blocajului renal. Trebuie depistat la timp pentru ca, daca boala renala ramane nediagnosticata si evolueaza, se va ajunge la dializa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.