Ai uneori impresia ca fiecare an este mai scurt decat precedentul?

Maximilian Kiener a alcatuit un timeline interactive care incearca sa explice perceptia creierului despre viteza cu care trece timpul cu cat inaintezi in varsta – el sugereaza ca modul in care fiecare om percepe trecerea timpului este legata de timpul absolut cu care e comparat.

Cu alte cuvinte, cu cat esti in viata de mai mult timp, cu atat este „mai mic” un an in comparatie cu viata ta luata ca un intreg. De exemplu, atunci cand ai 5 ani, un an reprezinta 20% din viata ta. Cu cat inaintezi in varsta procentul scade. La 20 de ani, un an reprezinta 5% din viata ta. Iar la 50 de ani, un reprezinta 2% din viata ta.

Acest timeline are la baza teoria filosofului Paul Janet in 1897 pe cand acesta avea 21 de ani. Intrebat despre modul in care este perceput timpul, Albert Einstein spunea ca „o ora petrecuta in compania unor fete dragute trece mult mai repede decat o ora petrecuta pe scaunul dentistului”.

Astfel, 24 de zile pana la Craciun la varsta de 5 ani par sa fie ca un an intreg la varsta de 54 de ani conform timeline-ului lui Kiener.

Mai multe despre modul in care este perceput timpul si cat la suta din viata voastra reprezinta un an la varsta actuala puteti vedea pe site-ul lui Kiener.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.