Acasă Sanatate Te confrunti cu oboseala, tulburari de memorie si anxietate? Poate fi din...

Te confrunti cu oboseala, tulburari de memorie si anxietate? Poate fi din cauza lipsei acestei vitamine importante pentru corp!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aceasta vitamina are un rol foarte important in organism. Este esentiala pentru buna functionare a sistemului nervos si ajuta la maturizarea globulelor rosii, prevenind astfel anemiile si oboseala. Principalele simptome sunt starile de oboseala accentuata, tulburari de memorie sau anxietate. Lipsa vitaminei B12 duce la anemii si poate influenta chiar productia de ADN a organismului.

 

”In mod normal, o alimentatie variata ne aduce suficienta vitamina B12. Deficitul nu apare atat de usor in cazul in care avem o alimentatie cu de toate, ci apare in special la persoane care nu consuma absolut deloc alimente de origine animala”, a spus Andreea Dragomir, medic in diabet, nutritie si boli metabolice.

Astfel, in lipsa vitaminei B12 pot aparea grave probleme de sanatate.

”Apar tulburari de sinteza ADN-ARN, deci posibil mutatii si modificari ale ADN-ului celular, poate sa apara anemia, pentru ca eritrocitele nu se mai sintetizeaza cum trebuie si pot aparea diverse manifestari de neuropatie, prin afectarea tecii nervoase si a conducerii neuronale”, a spus Catrinel Macovei, medic in diabet, nutritie si boli metabolice.

Aceste probleme se instaleaza insa dupa mai multi ani, in cazul unei persoane care nu a avut niciun aport de vitamina B12.

„Intestinul uman o produce in cantitati foarte foarte mici, dar produce. Vitamina B12 are in organism un circuit enterohepatic, ea este singura vitamina hidrosolubila care are un depozit, se depoziteaza hepatic, deci corpul are o rezerva, se elimina in bila, de acolo in intestin si se reabsoarbe din nou. Deci rezerva se poate reface permanent”, a adaugat Catrinel Macovei, potrivit Digi24.

„Dar cantitatea este foarte mica si este utilizata si reutilizata de catre organism. Aceste depozite se termina la un moment dat”, a mai spus Andreea Dragomir.
In cantitati mici, aceasta vitamina mai poate fi gasita in anumite tipuri de alge cum ar fi spirulina, dar si in drojdie sau in muraturile sarate. Medicii recomanda, insa, vegetarienilor sa faca periodic analize pentru a depista la timp eventualele carente.

sursa: stiripesurse.ro