Calin Popescu Tariceanu a fost contrazis in declaratiile date la DNA de Ioana Valmar, fosta sa sotie, si de Victor Ponta. Este vorba despre dosarul Ferma Baneasa, in care este judecat pentru marturie mincinoasa. In dosar apar si interceptari, in care fostul premier stabileste o intalnire cu consultantul Tal Silberstein, de asemenea cercetat in dosar.

Notarul Ioana Valmar a fost audiata in calitate de martor la DNA Brasov, in dosarul retrocedarii nelegale a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, dupa ce Remus Truica ar fi vorbit cu Calin Popescu Tariceanu, la acea perioada premier, si ar fi convenit ca actele notariale sa fie facute la cabinetul Ioanei Valmar, potrivit Digi24.

Ea a confirmat ca din 2006 a fost o discutie cu fostul consultant politic, Tal Silberstein, despre bunuri ale lui Paul al Romaniei pe care urma sa le achizitioneze si aceasta i-ar fi spus lui Tal Silberstein ca intentioneaza sa perfecteze actele notariale pentru respectiva achizitie la cabinetul acesteia.

Prin declaratia pe care a dat-o, Ioana Valmar a confirmat ca Tariceanu a tinut legatura cu Dan Andronic si Tal Silbestein, dupa ce acestia i-au oferit consultanta la alegerile din 2008. „Precizez ca am participat la nunta lui Dan Andronic in anul 2007-2008 la care a fost prezent si Tal”, a spus Ioana Ioana Valmar, conform aktual24.

„Pe Shimon Sheves l-am cunoscut la nunta la Dan Andronic fiindu-ne prezentat de Tal. Eu am fost insotita de fostul meu sot Calin Popescu Tariceanu si am stat impreuna cu Shimon Sheves si sotia acestuia la masa. Nu-mi amintesc sa fi lucrat pentru sotul meu in campanie”, a declarat Ioana Valmar procurorilor.

„Pe Marcovici Marius l-am cunoscut in campania din perioada 2007-2008 facand parte din echipa de campanie a lui Tal sau a lui Dan Andronic. Nu stiu care era relatia dintre Marcovici Marius si cei doi, dar i-am vazut impreuna, discutand strategii, chestiuni politice”, Ioana Valmar. „Despre implicarea lui Tal Silberstein in procedurile de retrocedare a unor bunuri pretinse de Paul Al Romaniei am aflat de la acesta la o masa (eveniment) in campanie, dar nu-mi amintesc sa fi fost cineva de fata. Tot atunci mi-a spus ca partenerul sau in aceasta afacere este Remus Truica. Numele lui Beny Steimetz a fost pomenit in anumite discutii la care am asistat dar nu-mi amintesc contextul”, a mai spus Ioana Valmar.

Din convorbirile telefonice purtate Tariceanu in perioada noiembrie-decembrie 2015, interceptate in baza unui mandat de la judecator, rezulta ca acesta a pastrat o relatie apropiata cu Tal Silbertsiein, cu care insista sa se intalneasca, in Israel sau in alta tara din Europa.

Convorbirea este din 7 decembrie 2015, redata de Adevarul, dupa ce fosta sotie, Ioana Valmar, fusese audiata ca martor la DNA, fiindu-i solicitate acte in legatura cu vanzarea fermei Baneasa (in legatura cu care aceasta a declarat la momentul respectiv ca al Silberstein a fost implicat).

Redarea discutiei telefonice purtata in ziua de 07 decembrie 2015, ora 19:58:51, Calin Popescu Tariceau este contactat de Tal Silberstein.

Calin Popescu Tariceau: Buna, Tal!

Tal Silberstein: Buna, Calin!

Calin Popescu Tariceau: Buna!

Tal Silberstein: Ce faci?

Calin Popescu Tariceau: Sunt bine, sunt bine. Te-am sunat, cred ca in urma cu 10 zile in urma.

Tal Silberstein: Serios?

Calin Popescu Tariceau: Da, pentru a-ti comunica faptul ca nu vom veni in Israel dintr-un motiv simplu: sotia mea a fost foarte speriata dupa atacurile teroriste care au avut loc, mi-a spus: Nu am curaj sa merg. I-am spus: Vei fi in siguranta. A spus: Nu!

Tal Silberstein: A, nu e relaxata?

Calin Popescu Tariceau: Da, presupun, dar asta a fost ideea care era in spatele telefonului meu. Nu ai vazut apelul meu? (…)

Tal Silberstein: Are o influenta mare. Poate gasim un alt loc in care sa poti veni, sa luam o cina placuta sau un pranz, orice, pentru a discuta, daca nu la Tel Aviv, poate la Milano sau Viena.

Calin Popescu Tariceau: La Viena ar fi perfect, pentru ca este destul de aproape.

Tal Silberstein: Numai sa-mi spui cand, pentru ca sunt in Viena in fiecare saptamana si pot veni in functie de programul tau.

Calin Popescu Tariceau: Inteleg, ok, voi verifica agenda, poate saptamana viitoare putem gasi, iti stii programul? (…)

Tal Silberstein: Minunat! Ce face familia ta?

Calin Popescu Tariceau: Familia este bine, Mihai isi pregateste lectiile, cel tanar se pregateste pentru programul de noapte, baie si somn, sunt bine, Loredana…

Tal Silberstein: Si cel mic?

Calin Popescu Tariceau: Cel mic este bine, acum are o mica problema, cred, pentru ca ii ies dintii.

Tal Silberstein: Da, aste se intampla tuturor.

Calin Popescu Tariceau: Da.

Tal Silberstein: Sunt pe cale sa experimentez curand, copilul meu nu are probleme cu dintii, are cu colicii, dar vor veni.

Calin Popescu Tariceau: Cum este?

Tal Silberstein: Minunat, minunat. (…)

Calin Popescu Tariceau: Perfect! Nu intentionezi sa vii la Bucuresti?

Tal Silberstein: Nu pe termen scurt, pentru ca nu am nimic de facut acolo.

Calin Popescu Tariceau: Inteleg, bine!

Tal Silberstein: O.k.? Perfect!

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare in dosarul privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Procesul incepe pe 14 martie. In dosar se regasesc si alte declaratii ale martorilor care ar contrazice declaratiile lui Tariceanu. Una este data de fostul premier Victor Ponta.

Primul termen de judecata pe fond a fost stabilit pe data de 14 martie.

Prin declaratia pe care a dat-o, Ioana Valmar a confirmat acuzatia de marturie mincinoasa la adresa lui Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, va fi judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului. El a fost trimis in judecata de DNA pe 7 iulie 2016. Prejudiciul este estimat la 135.874.800 euro

Conform DNA, in cadrul actelor de cercetare in dosarul privind retrocedarea nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, Tariceanu a facut, sub juramant, la data de 15 aprilie 2016, declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat si nu a spus tot ce stie in legatura cu imprejurari esentiale, urmarind prin aceasta impiedicarea/ ingreunarea tragerii la raspundere penala a inculpatilor cercetati in dosarul trimis in judecata.

Astfel, Tariceanu a sustinut in mod nereal ca nu a avut cunostinta despre retrocedarea catre Paul Philippe Al Romaniei a unor suprafete de teren in Baneasa (fosta ferma regala) si Snagov (trunchiul de padure Fundul Sacului), despre implicarea inculpatilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi si a altor persoane in procedurile de retrocedare si nici despre actele de vanzare-cumparare vizand aceste bunuri.

Calin Popescu-Tariceanu este acuzat ca a mai facut declaratii necorespunzatoare adevarului si nu a spus tot ce stie in legatura cu relatia avuta cu inculpatii Tal Silberstein, Dan Catalin Andronic si Remus Truica, cu intalnirile si discutiile purtate cu acesta din urma referitor la taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor mentionate si modalitatea de dobandire si valorificare a bunurilor revendicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.