Nave de razboi si avioane rusesti au fost reperate luni in zona Marii Negre iar marti Statele Unite au trimis peste o suta de echipamente militare grele, in special tancuri si alte vehicule de lupta, celor trei state baltice, foste republici sovietice.

„Ei au planurile lor, noi le avem pe ale noastre”, a declarat contraamiralul Brad Williamson, la bordul unui crucisator american stationat in portul bulgaresc de la Marea Neagra Varna, citat de agentia BTA.

Statele Unite urmeaza sa ia parte la exercitii luni alaturi de partenerii lor din NATO Bulgaria, România si Turcia, pe fondul escaladarii tensiunilor din cauza crizei ucrainene. Exercitiile militare au fost planificate inca de anul trecut, aminteste DPA.

 

De cealalta parte generalul american John O’Connor spune ca prezenta tancurilor in tari foste membre ale blocului sovietic are intentia de a consolida capacitatea de aparare si de a descuraja Rusia in a incerca, eventual, sa le ameninte.

Livrarile, care se fac prin capitala-port a Letoniei, au ca scop „sa arate presedintelui (rus Vladimir) Putin si Rusiei hotarârea noastra de a ne putea uni fortele”, a declarat generalul O’Connor, insarcinat cu transportul echipamentelor.

Tancurile Abrams, vehiculele de lupta Bradley si vehiculele Scout Humvees vor ramâne in Estonia, Letonia si Lituania „atât timp cât va fi necesar pentru a descuraja o agresiune a Rusiei”, a subliniat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.