Acasă Stirile zilei Suparat pe mongoli, presedintele Kazahstanului schimba denumirea tarii sale

Suparat pe mongoli, presedintele Kazahstanului schimba denumirea tarii sale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Suparat ca Mongolia atrage mai multe investitii si turisti decat Kazahstanul, Nursultan Nazarbayev, presedintele statului asiatic, fosta republica sovietica, vrea sa schimbe numele tarii.

Nursultan Nazarbayev se afla la putere din 1989, cand a fost ales prim-secretar al Partidului Comunist al Republicii Sovietice Socialiste Kazahe. In 1991, tot el a fost ales primul presedintele al noului stat independent Kazahstan, iar in 2011 si-a asigurat un nou mandat de cinci ani in fruntea tarii, cu 95.55% din voturi.

Nazarbayev, considerat de critici unul dintre oligarhii desavarsiti ai erei post-sovietice, a avut mereu un apetit pentru schimbare si proiecte grandioase. In 1993, la scurt timp dupa declararea independentei fata de Uniunea Sovietica, numele capitalei Alma Ata a fost schimbat in Almati. Peste numai patru ani, capitala a fost mutata la Akmola, un oras care avea putin peste 200.000 de locuitori si care, anul urmator, a fost redenumit Astana.  Proiect de suflet al lui Nazarbayev, Astana a fost reconstruita si intens promovata, astfel incat in mai putin de 20 de ani si-a triplat populatia. Cladirile vechi din era sovietica au fost demolate si in locul lor au aparut structuri moderne, proiectate de arhitecti de renume international, ca Norman Foster sau Kisho Kurokawa.

In ciuda inclinatiei pe care o are spre proiecte costisitoare (a construit un palat prezidential de 36.000 de metri patrati la care s-au utilizat 21 de tipuri de marmura), presedintele a propus reforme economice, politice si culturale care sa duca tara in primele 30 de economii globale pana in 2050.

Suparat pe mongoli, presedintele Kazahstanului schimba denumirea tarii2

Mai nou, lui Nazarbayev nu ii mai place numele tarii (schimbat din Republica Sovietica Socialista Kazaha in Kazahstan in 1991, cand, bineinteles, tot el era la putere) si a propus o solutie pentru inlocuirea acestuia. Presedintele spune ca Mongolia, o tara cu doar doua milioane de locuitori, atrage mai multi turisti decat Kazahstanul datorita numelui, sau, mai exact, a lipsei particulei -stan din denumirea oficiala, relateaza BBC.

Astfel, Nazarbayev propune redenumirea tarii din Kazahstan (taramul kazahilor, in limba persana), in Kazakh Eli, traducerea denumirii actuale in limba kazaha. Profesorul Simon Anholt, unul dintre pionierii brandingului de tara, spune ca nu numai ca o miscare de acest gen nu ar fi oportuna, pentru ca nu ar produce schimbari semnificative in perceptia pe care o au potentialii turisti fata de Kazahstan, dar ar fi si foarte costisitoare pentru tara si pentru partenerii ei.

„Ganditi-va la infrastructura globala: comunicatiile, vizele, pasapoartele, domeniile de Internet, posta, toate ar trebui schimbate si toate acestea costa”, spune Anholt.