Decizia NATO de a operaţionaliza prima fază a scutului antirachetă de pe teritoriul României protejează sudul ţării de atacuri cu rachete balistice.
Sudul României este deja protejat împotriva oricăror eventuale atacuri cu rachete balistice, în urma deciziei NATO, de operaţionalizare a primei faze a scutului anti-rachetă, a declarat preşedintele Traian Băsescu la summitul Alianţei Nord-Atlantice.
Decizia NATO de a declara drept funcţională capacitatea interimară de apărare antirachetă garantează cetăţenilor din statele membre că Alianţa Nord-Atlantică îşi îndeplineşte obiectivele, a declarat preşedintele, după ce a participat la lucrările Consiliului Nord-Atlantic.
Şeful statului a explicat că sistemul de apărare antirachetă protejează obiectivele strategice şi comunităţile aflate pe teritoriul ţărilor NATO şi a precizat că sistemul este unul defensiv.
Preşedintele României a afirmat că ţara noastră va continua să dezvolte sistemul în parteneriat cu SUA.
„România va fi deplin şi permanent protejată numai după intrarea în funcţiune a componentelor sistemului care se amplasează pe teritoriul României. Până atunci, aşa cum v-am spus, suntem pe o geometrie variabilă a sistemului de protecţie, dar nu va exista de astăzi nici o clipă în care măcar sudul României să nu fie protejat”
a spus preşedintele.
Alianţa trebuie să fie pregătită să copereze cu Rusia într-un mod transparent, însă dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă trebuie să se desfăşoare fără condiţionări din partea unor state terţe, a mai spus preşedintele Traian Băsescu.
„România susţine o transparenţă totală a informaţiilor în raport cu Federaţia Rusă, pentru a crea condiţia de încredere. În acelaşi timp, România respinge orice soluţie prin care un terţ din afara NATO ar putea să ridice probleme de legitimitate sau să pună condiţii legate de dreptul nostru de a implementa acest sistem de protejare a cetăţenilor noştri şi a teritoriului României, într-o lume care adesea are accente de nesiguranţă”
susţine preşedintele.
Summitul Alianţei Nord-Atlantice se desfăşoară la Chicago, în Statele Unite, iar la reuniune participă şefii de stat şi de guvern din ţările membre.