Acasă Sanatate Studiul realizat in Germania atrage atentia ca un medicament folosit de multi...

Studiul realizat in Germania atrage atentia ca un medicament folosit de multi romani provoaca o boala cumplita!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicamentele pentru indigestie si arsuri la stomac ar putea creste riscul de dementa cu pana la 44%, arata un studiu realizat de medicii germani. Cercetatorii au descoperit ca oamenii de 75 de ani care au luat medicamente din grupul denumit inhibitori ai pompei de protoni, precum Omeprazolul sau pantoprazolul, sunt mult mai expusi in fata acestei boli.

Problema este ca milioane de oameni din intreaga lume utilizeaza aceste medicamente pentru a scapa de refluxul gastro-esofagian.

Studiul realizat in Germania a avut un esantion format din 74000 de subiecti de peste 75 de ani, din 2004 pana in 2011, informeaza telegraph.co.uk.  Din acestia, s-au identificat 29510 de persoane care au dezvoltat dementa si 2950 de persoane care luau in mod constant pastile din grupul „inhibitori ai pompei de protoni”, noteaza bzi.

Astfel, din cei 2950 de oameni, foarte multi au dezvoltat aceasta afectiune, medicii ajungand la concluzia ca riscul este cu 44% mai mare decat in cazul persoanelor care nu au luat acest medicament.

Alte studii au fost realizate de savantii din Statele Unite de la Universitatea Standford si de cei din Marea Britanie. Desi au ajuns la concluzii similare, specialistii au fost rezervati in declaratii, sustinand ca sunt necesare si alte investigatii.