Acasă Timp liber Spiritualitate Ce nu ti-a spuns nimeni despre traditiile de Sfintii Mucenici! De ce...

Ce nu ti-a spuns nimeni despre traditiile de Sfintii Mucenici! De ce se beau 44 de pahare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfintii Mucenicii sunt cinstiti in a noua zi a Babelor, pe 9 martie. In aceasta zi, in traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. Ritualul stravechi de primavara este nascut din credinta ca vinul baut se transforma in sange si da barbatilor putere de munca pentru intregul an si sa nu se lipeasca bolile de ei.

Picaturile ramase din vinul baut de 9 martie erau risipite de oamenii de la sate peste pomi si vii, ca sa aiba recolte bogate. De unde provine insa diferenta dintre cei 40 de Mucenici si cele 44 de pahare cu vin?

Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe. Acestei sarbatori i se mai spune si “Ziua celor fara nume”, a tuturor celor care nu-si au prenumele dintre sfinti sau Ziua barbatilor, scrie adevarul.

La romani, sarbatoarea celor 40 de Sfinti a dat nastere mai multor obiceiuri frumoase crestine, dar si precrestine, caci ziua celor patruzeci de mucenici este aproape de data echinoctiului de primavara (atunci cand ziua este egala cu noaptea). Pentru ca sa fie imbelsugat anul agricol care a inceput, taranii au obiceiul sa scoata afara plugul, peste care arunca un ou, semn al rodirii. in multe sate ale tarii se aduna in mijlocul curtii gunoiul din ograda si din casa, i se da foc, iar tinerii sar peste el, ca sa fie feriti de rele si de boli tot anul. Cenusa este pe urma presarata in jurul copacilor si in gradina.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos