Acasă Sanatate Studiu. Ce clima prefera coronavirusul. Unde se raspandeste virusul cel mai usor

Studiu. Ce clima prefera coronavirusul. Unde se raspandeste virusul cel mai usor

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Aproximativ 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19, boala provocata de noul coronavirus, au fost inregistrate in zone in care temperatura aerului era cuprinsa intre 5 si 15 grade Celsius, a constatat o echipa de cercetatori din China intr-un studiu citat marti de agentia Xinhua, potrivit Agerpres.

Cercetatorii de la Universitatea Lanzhou au dorit sa afle mai multe informatii referitoare la conditiile de mediu in care SARS-CoV-2 poate supravietui pentru a intelege tiparul de dispersie la nivel mondial.

Specialistii au cercetat impactul temperaturii ambientale asupra raspandirii globale a COVID-19, conform unui articol stiintific ce insoteste studiul publicat recent in jurnalul stiintific Science of The Total Environment.

Cercetatorii au constatat ca in zonele cu valori de temperatura situate intre 5 si 15 grade Celsius au fost reportate 60% dintre cazurile confirmate de COVID-19. Mai mult, aproximativ 73,8% dintre cazurile confirmate erau concentrate in regiuni cu o umiditate absoluta intre 3 si 10 grame pe metru cub. Acestia au avertizat insa ca nu putem presupune ca epidemia va inceta odata cu cresterea temperaturilor.

„Nu ne putem baza pe presupunerea ca epidemia de COVID-19 va inceta odata cu cresterea temperaturii”, a declarat Huang Zhongwei, autor principal al articolului stiintific.

Relatia dintre numarul de cazuri de COVID-19 confirmate zilnic si conditiile meteorologice, inclusiv temperatura si umiditatea, a fost studiata pe baza datelor de la aproximativ 3,75 milioane de cazuri de COVID-19 confirmate la nivel mondial, in 185 de tari si regiuni, in perioada 21 ianuarie – 6 mai.

Raspandirea focarului de COVID-19 este afectata de mai multi factori. Echipa de oameni de stiinta a investigat factorii naturali care afecteaza pandemia.

Constatarile indica faptul ca SARS-CoV-2 a parut sa se raspandeasca spre latitudini mai inalte si sugereaza ca ar exista o zona climatica optima in care concentratia de SARS-CoV-2 a sporit in mod semnificativ in mediul ambient, inclusiv pe suprafata obiectelor.

Cercetatorii au avertizat ca pandemia de COVID-19 se poate raspandi in mod ciclic, iar focarele ar putea fi recurente in orasele mari situate la latitudini medii, in toamna anului 2020.