Acasă Stirile zilei Mesaj ferm al ministrului Aurescu: Oficialii din Ungaria prezenti in Romania sa...

Mesaj ferm al ministrului Aurescu: Oficialii din Ungaria prezenti in Romania sa nu mai faca declaratii contrare parteneriatului nostru strategic!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat marti, intr-o conferinta comuna sustinuta impreuna cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto, ca Romania doreste o abordare pozitiva a relatiei cu Ungaria ca bun vecin si doreste revenirea la o relatie de parteneriat strategic real cu Ungaria. El a facut apel la retinere si discernamant in declaratii.

Bogdan Aurescu: „Este o vizita care are loc intr-o perioada sensibila in aceasta relatie bilaterala. La inceput am fost reticent in legatura cu organizarea acestei vizite acum, pentru ca suntem cu 10 zile inainte de momentul semnarii Tratatului de la Trianon, care are semnificatii diferite pentru Romania si Ungaria. In ultima perioada au existat momente tensionate la nivelul relatiei bilaterale. Suntem in contextul starii de alerta in Romania.

As fi preferat ca aceasta vizita sa aiba loc dupa 4 iunie, pentru ca este un context special, pentru ca e nevoie de o buna pregatire a unei astfel de vizite.

Cu toate acestea, l-am invitat pe colegul meu la Bucuresti pentru ca Romania doreste in modul cel mai sincer revenirea la o relatie de parteneriat strategic real cu Ungaria si pentru ca asteptarile partii romane cu privire la relatia bilaterala trebuie comunicate direct si sincer ca intre parteneri adevarati.

Am avut o discutie foarte substantiala si cuprinzatoare cu colegul meu.

In pofida momentelor tensionate din ultima perioada, MAE s-a abtinut sa reactioneze, a urmarit sa evite deteriorarea si sa duca la detensionarea acestor momente. tensionate. Manifestam responsabilitate fata de aceasta relatie foarte importanta dintre Romania si Ungaria ca state vecine, parteneri strategice, state membre UE, state aliate NATO.

O logica de parteneriat e aceea de a evita cu orice pret, mai ales, in momente critice, escaladarea.

Romania e profund interesata sa iesim din logica provocarilor si a confruntarii si propunem crearea premiselor conturarii unei relatii romano-ungare constructive, civilizate, pragmatice, europene.

Este nevoie sa readucem in relatia de incredere climatul de incredere si respect reciproc.

Ne dorim o abordare pozitiva a relatiei cu Ungaria ca bun vecin. Facem apel la retinere si discernamant, pledam in actualul context marcat de efectele nocive ale crizei COVID, pentru implicare deplina si reala in construirea unei relatii in avantaj reciproc.

Obiectivele Romaniei sunt consolidarea relatiei bilaterale, identificarea unor proiecte reciproc avantajoase, aprofundarea cooperarii sectoriale, in domenii ca infrastructura, energia, continuarea dialogului privind protectia drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale din cele doua tari.

In perioada imediat urmatoare, oficialii din Ungaria prezenti in Romania sa nu faca declaratii contrare spiritului parteneriatului nostru strategic, sa respectam logica acestui parteneriat, a tratatului politic de baza”.