Acasă Stirile zilei Stiinta Stramosii dacilor au preferat blondele

Stramosii dacilor au preferat blondele

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Biologii din Germania, Marea Britanie si Ucraina au constatat ca, in Europa, in ultimii 5.000 de ani, pigmentarea deschisa a pielii, parului si ochilor a facut obiectul unei selectii evolutive puternice, potrivit unei lucrari publicate in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Concluziile oamenilor de stiinta se bazeaza pe analiza caracteristicilor genetice ale populatiilor vechi si moderne din Europa de Est. A fost studiat ADN-ul extras din ramasitele a 150 de persoane gasite in situri ale epocii bronzului din zona de nord-vest a Marii Negre. Potrivit savantilor, populatia din regiune (Bulgaria, România, Ucraina si o parte din Rusia) si-a pastrat din epoca neolitica continuitatea genetica a generatiilor.

Se pare ca oamenii care locuiau in Europa de Est in vechime aveau o piele, par si ochi de culori mai inchise comparativ cu populatia moderna. Populatia europeana din vremurile moderne a ajuns mult mai blonda datorita selectiei pozitive. Modificarea frecventei de gene-cheie implicate in pigmentare (au fost analizate doar trei dintre ele, HERC2, SLC45A2  si TYR), arata ca posesorii alelelor (Gena de un anumit tip de pe acelasi cromozom) “deschise” aveau un avantaj semnificativ in procesul de reproducere.

Autorii cred ca o astfel de selectie puternica nu poate fi explicata numai prin avantajul practic al pigmentarii deschise – care confera un nivel ridicat al productiei de vitamina D prin actiunea luminii ultraviolete. Factor mai important in deschiderea la culoare a europenilor este considerat de cercetatori selectia sexuala.

Altfel spus, stramosii nostri preferau blondele.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos