Acasă Life In Neamt, cativa preoti au infiintat Mitropolia Moldovlahiei intr-o biserica…PRIVATA

In Neamt, cativa preoti au infiintat Mitropolia Moldovlahiei intr-o biserica…PRIVATA

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Secuienii Noi, in apropiere de Roman (Neamt), o biserica privata s-a transformat in Mitropolia Moldovlahiei, la care au aderat mai multi preoti caterisiti de Biserica Ortodoxa Romana. Reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei sustin ca, legal, astfel de manifestari nu pot fi impiedicate.

Mitropolia Moldovlahiei s-a nascut „prin vointa si dreapta cautare” a fostului preot Mihail Claudiu Vasilache, in prezent mitropolit. Acesta a fost caterisit de catre Arhiepiscopia Romanului si a Bacaului pentru ca a divortat si s-a recasatorit de doua ori si pentru ca „a deschis cartea” pentru credinciosii care calcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul in paginile Evangheliei.

El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Romane si a infiintat in curtea casei sale o biserica privata, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fractiune desprinsa din Biserica Ortodoxa Ucraineana, intitulata Biserica Crestin Ortodoxa dupa Vechiul Calendar, unde a fost repus in tainele preotiei.

Initial, acesta a infiintat „Asociatia Sfanta Cruce – Secuiana”, a ridicat biserica privata in curtea locuintei sale din Secuieni, pe care a transformat-o intai in vicariat, apoi, dupa ce a fost hirotonit intr-o ceremonie la care a participat tot sinodul fractiunii din Ucraina, a transformat-o in mitropolie – Mitropolia Moldovlahiei.

„Mitropolitul” de la biserica privata sustine ca a fost hartuit de catre reprezentantii BOR mai multi ani la rand, pana cand s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina. De altfel, la slujba liturghiei, in locul patriarhului Daniel, in rugaciunea de slavi este pomenit un preot autointitulat „Fericit”.

„In Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal. Vrem sa ne vedem de treaba noastra si sa nu fim implicati in structurile Bisericii Ortodoxe Romane. Tot ce conteaza acum sunt credinciosii care vin si nici nu vrem sa ii intaratam si mai tare pe cei de la BOR”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX „mitropolitul” Mihail Vasilache.

Liturghia de duminica de la biserica privata din Secuienii Noi a fost oficiata de un sobor de cinci preoti care au avut probleme cu autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane de care apartineau, fiind caterisiti.

La slujba de duminica au fost prezenti aproximativ 80 de enoriasi, iar cele 15-20 de masini parcate aveau placute de inmatriculare din trei judete: Iasi, Bacau si Neamt.

Intrebati de corespondentul MEDIAFAX daca stiu care este situatia „mitropolitului” si ca Biserica Ortodoxa Romana condamna astfel de practici, ei au sustinut ca stiu despre problemele avute de preoti, dar ca aleg in continuare sa vina acolo.

„Parintele tine o slujba foarte frumoasa si daca are probleme la Biserica Ortodoxa nu conteaza, pentru ca noi suntem pe rit vechi”, a spus un localnic.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos