Acasă Life Stilouri placate cu aur si un mobilier de birou ce au apartinut...

Stilouri placate cu aur si un mobilier de birou ce au apartinut lui Ceausescu, scoase la licitatie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un mobilier de birou din lemn de paltin precum si un set de stilouri marca Cross si placate cu aur, ce au fost folosite de dictatorul Nicolae Ceausescu vor putea fi cumparate la o licitatie ce are loc in data de 25 iunie in Capitala.

 

Licitatia pentru garnitura de mobilier de birou din lemn de paltin, un cadou pentru a 72-a aniversare a liderului comunist Nicolae Ceausescu, va porni de la pretul de 10.000 de euro.

 

Garnitura face parte din Licitatia de Mobilier de birou si Instrumente de scris de colectie, alaturi de care este prezenta o comoda-secretaire din lemn de nuc, stil Edward al III-lea, inceputul secolului XX (pret de pornire: 450 de euro).

 

Din categoria de instrumente de scris de colectie, pasionatii vor putea alege vedeta licitatiei – un stilou Montblanc, model Pope Julius II, din aur, decorat cu diamante si rubine (pret de pornire: 10.000 de euro). Un alt stilou scos la licitatie este cel marca Tibaldi, model Da Vinci Code, din argint si aur, ale carui proportii au fost calculate prin proportia divina „Phi”, conform comunicatului.

 

Printre exponatele licitatiei se regasesc si o calimara din sidef, de la inceputul secolului al XX-lea, oferita cadou ministrului George Macovescu de catre Hussein al Iordaniei (pret de pornire: 50 de euro), un set de instrumente de scris Cross, placate cu aur, care a apartinut lui Nicolae Ceausescu (pret de pornire: 2.000 de euro), un set de instrumente de scris Parker, din argint si aur, care a apartinut lui Adrian Paunescu (pret de pornire: 2.000 de euro) si un coupe-papier din argint aurit, gravat cu semnatura Reginei Maria a Romaniei, 1920-1938 (pret de pornire: 120 de euro).

 

Pe de alta parte, Artmark va organiza pe 24 iunie si o licitatie dedicata artistilor romani avangardisti, care au cunoscut aprecierea in primul rand in Occident si mai tarziu in spatiul romanesc. Printre acestia se numera Jules Perahim, Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Herman Maxy, Arthur Segal, Natalia Dumitrescu, Paul Ackerman si Hans Mattis Teutsch.

 

Potrivit comunicatului, un altfel de talent a fost Marcel Iancu, creator al coloniei artistice de la Ein Hod si prezent in licitatia Artmark cu opt opere, dintre care cea mai importanta opera este uleiul „Peisaj cu cetate” (valoare estimativa: 3.000 – 5.000 de euro).

 

In aceeasi categorie se incadreaza si artistul Jules Perahim reprezentat de opera „Cei din umbra” (valoare estimativa: 10.000 – 15.000 de euro), dar care, la randul sau, numara alte cinci piese in ulei sau grafica in expozitia licitatiei.

 

Vedeta licitatiei este „Vedere din atelierul artistului (Palma de Mallorca)”, cu o valoare estimativa cuprinsa intre 20.000 si 30.000 de euro, de Arthur Segal. Tabloul este realizat in perioada apogeului acestuia, la mijlocul anilor ’30, si a facut parte din colectia Frank Rendall.

 

O alta opera scoasa la licitatie, care face parte din colectia George Macovescu, este sculptura „Tors de femeie” (valoare estimativa: 15.000 – 22.000 de euro), de Hans Mattis Teutsch.

 

Nelipsit din Licitatia de Avangarda si Expresionism este Victor Brauner, cel mai bine cotat pictor roman avangardist, prezent cu trei piese cu valorile cuprinse intre 1.000 si 2.500 euro.

 

Pana pe 23 si, respectiv, 24 iunie, publicul va putea admira la Palatul Cesianu-Racovita o expozitie formata din loturile Licitatiei „Vechi Maestri ai artei romanesti”, ale Licitatiei de Cinegetica si Echitatie, ale Licitatiei de Avangarda si Expresionism si cele ale Licitatiei de Mobilier de Birou si Instrumente de Scris de Colectie.

 

Primele doua licitatii vor avea loc pe 24 iunie, iar ultimele doua pe 25 iunie. Toate licitatiile vor fi organizate la Athénée Palace Hilton Bucuresti.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos