Acasă Stirile zilei Stiinta SPERANTA pentru bolnavii de SIDA! O noua substanta ar putea fi cheia...

SPERANTA pentru bolnavii de SIDA! O noua substanta ar putea fi cheia unui TRATAMENT eficient!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii americani dau sperante bolnavilor de SIDA dupa ce au produs o substanta care ar putea fi cheia unui tratament eficient impotriva HIV.

„Am dezvoltat un inhibitor foarte puternic si cu spectru larg de actiune” care actioneaza asupra HIV-1, principalul tip de virus care declanseaza SIDA prezent in lume, a declarat profesorul Michael Farzan, coordonatorul acestui studiu, publicat miercuri in revista Nature.

Substanta in cauza reprezinta rezultatul mai multor ani de cercetari stiintifice coordonate de The Scripps Research Institute – un centru de cercetare din Florida – si finantat de National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID).

Acest compus, denumit „eCD4-Ig”, ofera „o protectie foarte puternica” impotriva HIV, a explicat profesorul Farzan, care isi sprijina concluzia pe un experiment realizat pe maimute.

Experimentul, efectuat pe macaci, a aratat ca substanta, injectata o singura data, era capabila sa protejeze aceste animale impotriva echivalentului HIV la maimute pe o durata de cel putin opt luni.

Pentru a asigura acest efect prelungit, eCD4-Ig a fost asociat cu un virus de tip adeno-asociat (AAV), inofensiv, dar capabil sa penetreze in celule si sa le determine sa produca foarte repede o proteina cu efect protector capabila sa produca un efect anti-SIDA pe termen indelungat.

Dupa ce au fost tratati cu acea combinatie de medicamente, macacii au fost expusi in fata unor doze din ce in ce mai puternice cu versiunea simiana a virusului care declanseza SIDA (SHIV-AD8). Niciunul dintre animalele injectate nu a dezvoltat o infectie, spre deosebire de maimutele netratate cu eCD4-Ig, folosite ca grup-tinta.


Citeste si: SUCCES IN MEDICINA: S-A DESCOPERIT UN NOU ANTIRETROVITAL CARE ASIGURA O PROTECTIE DURABILA CONTRA SIDA!


Datele publicate miercuri in revista Nature arata o protectie eficienta timp de cel putin 34 de saptamani, in ciuda dozelor de SHIV-AD8 de patru ori mai mari decat cele de care ar fi fost nevoie pentru a le infecta pe maimutele din grupul-tinta.

Rezultatele experimentului vor fi prezentate la conferinta anuala CROI despre retrovirusuri si infectii oportuniste, care va fi organizata in orasul american Seattle, intre 23 si 26 februarie.

Tratamentele antiretrovirale actuale sunt foarte eficiente in ceea ce priveste reducerea sarcinii virale (cantitatea de virus prezent in sange) la persoanele infectate. Insa ele sunt incapabile sa eradicheze definitiv HIV si medicamentele trebuie luate toata viata.

Strategia urmarita de echipa profesorului Farzan prezinta avantajul de a oferi o protectie durabila contra SIDA fara obligatia administrarii zilnice de antiretrovirale si fara a produce efecte secundare.

Sursa: mediafax.ro

Citeste caplimpede