Locul unde s-a nascut marele domnitor, Mihai Viteazul este judetul Valcea, unde exista o biserica legata de inceputul vietii.

Chiar daca teoria este controversata, exista indicii ca la Dragoesti ar avea adevaratele origini domnitorul primei uniri. Biserica Sfintii Trei Ierarhi a fost recent reabilitata pe un grant european, Primaria comunei reusind sa argumenteze prin documente ca este locul de botez al marelui domnitor.

Cozia, manastirea care „linisteste” Oltul dupa iesirea acestuia din defileu, este locul unde Mircea cel Batran a ales sa isi doarma somnul de veci si unde mii de pelerini vin saptamanal sa se reculeaga la mormantul singurului domn din istoria noastra care a invins armata unui sultan si nu oricare, chiar Baiazid, cuceritorul Constantinopolului.

Arnota, unde domnitorul Matei Basarab, cel care a adus carte, tipar si a innobilat scoala monahala romaneasca, a ales sa fie inmormantat, pe versantul sudic al muntilor Buila, intr-o bijuterie arhitecturala cocheta, manastire situata la 700 de metri altitudine.

Si nu in ultimul rand, „perla coroanei”, Hurezii, manastirea sfanta pe care Constantin Brancoveanu a ales-o sa-i fie mormantul si unde o parte din ramasitele sale pamantesti au fost aduse in vara anului trecut, de catre PF Daniel.

Dar mai exista si Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Dragoesti, unde, dupa anumiti istorici, ar fi adevaratele origini ale lui Mihai Viteazul, unde acesta ar fi fost botezat.

Povestea incepe pe malul stang al raului Olt, la limita dintre Subcarpati si dealurile viilor. Comuna Dragoesti, asezata pe malul stang al Oltului, este „localitatea boierilor”, cum o cunosc istoricii valceni, de aici incepand podgoriile, in jos, spre Dragasani, iar in sus, padurile, spre munte.

PAGINA-URMATOARE150

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.