Dupa scandalul in care Romania a aparut cap de afis pentru ca a exportat carne de cal in loc de carne de vaca in Marea Britanie prin intermediar din Italia, vine si prima riposta la adresa britanicilor.

Presa din Anglia a prezentat dovezi prin care carnea de cal din Romania este improprie consumului uman, provenind de la animale maltratate. La scurt timp surse de la Londra arata ca nici carnea din Regat nu este mai proprie, ba dimpotriva, au fost gasite cantitati importante de fenilbutazona in carnea exportata.

 

Caii „pur sange” de la Letea pe masa brutanicilor

Anchetatorii din Romania verifica registrele de vanzari ale companiilor dupa ce s-a descoperit ca animalele au suferit tratamente crude in timp ce erau transportate catre abatoare. Intr-unul dintre cele mai groaznice incidente, 54 de cai salbatici furati au fost gasiti in stare deplorabila la bordul unui camion care se indrepta catre un abator.

Unii dintre ei aveau urme de taieturi si fusesera batuti cu rangi si bate. Acestora nu li s-a dat mancare sau apa timp de cateva zile inaintea calatoriei de 28 de ore catre abator. Patru cai zaceau deja morti printre celelalte animale slabe si infometate. Camionul se indrepta catre un abator din Sfantul Gheorghe, in centrul Romaniei, care ar fi exportat carne.

Caii au fost ridicati de un grup infractional din Padurea Letea, in Delta Dunarii. „Carnea din aceasta escrocherie a fost aproape sigur trimisa in strainatate si nu se poate spune unde a ajuns”, a declarat noaptea trecuta o sursa apropiata investigatiei.

„Trebuie doar sa te uiti la starea bietelor animale pentru a realiza ca aceasta carne va fi de o calitate ingrozitoare si posibil necorespunzatoare pentru consumul uman”, a adaugat sursa citata.

 

 


Caii britanici contaminati cu fenilbutazona

Agentia pentru siguranta alimentara (FSA) din Mare Britanie nu a reusit sa opreasca exporturile catre Europa de carcase de cal care ar putea contine fenilbutazona, un medicament interzis si periculos pentru om, relateaza The Independent on Sunday, in editia electronica.

Esantioanele prelevate din 1,6 la suta din cele peste 9.000 de carcase de cal britanic exportate catre pietele europene au aratat ca cinci au fost contaminate cu fenilbutazona, dezvaluie The Independent on Sunday. Extrapoland, carcasele contaminate ar fi una din 30, respectiv aproximativ 313 cai. Dar dupa izbucnirea scandalului, FSA a inceput sa testeze toata carnea de cal britanica.

Dar, in pofida testelor la scara mare, carne de cal potential contaminata inca este exportata catre continent pentru a fi folosita in produsele alimentare si care ar putea sfarsi pe mesele britanicilor sub forma de alimente procesate. FSA nu a putut raspunde de ce inca permite exportul de carne de cal inainte de a primi rezultatele testelor, care dureaza trei saptamani.

Fenilbutazona este un medicament antiiflamator folosit pentru tratarea durerii sau febrei la cai si care in doze mari in timp poate cauza anemie aplastica sau alte probleme.

O sursa bine plasata a confirmat ca aceasta carne contaminata nu poate fi impiedicata sa intre in lantul alimentar.

Cinci abatoare din Marea Britanie au autorizatie de sacrificare a cailor. Pana saptamana trecuta, doar o mica parte din carcase au fost testate de fenilbutazona. Unele dintre carcasele testate pozitiv au fost destinate pietei franceze, dar una a fost cumparata si consumata in Lancashire si Yorkshire, potrivit ministrului Mediului in Cabinetul din umbra, Mary Creagh.

In ultimii zece ani, 23 de esantioane de carne de cal britanica au fost testate pozitiv cu fenilbutazona, a declarat Veterinary Residues Committee, care sustine ca a transmis informatia FSA si Departamentului pentru Mediu, Alimente si Afaceri Rurale (Defra). Anul trecut, UE a emis o alerta in care avertiza ca a fost gasita fenilbutazona in carnea de cal congelata exportata din Marea Britanie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.