Acasă Stirile zilei Infrastructura Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost trimisi in judecata fiind...

Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca au fost trimisi in judecata fiind acuzati de SPALARE DE BANI si DELAPIDARE in dosarul PETROMSERVICE! Vezi circuitul banilor si care erau Beneficiarii Finali”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea Petromservice, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu, pe care ii acuza de spalare a banilor si delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83.518.369,96 euro, potrivit expertizei contabile intocmite in cauza.

„In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar „, se arata intr-un comunicat de presa de jopi al Parchetului instantei supreme.

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

„Scopul urmarit prin aceste tranzactii a fost ca sumele sa ajunga in patrimoniul inculpatilor Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian”, arata procurorii Parchetului instnatei supreme.

In acest mod, Petromservice a platit suma totala de 94.325.439,75 de euro pentru actiuni, pe care le-ar fi putut cumpara in schimbul sumei de 10.807.069,79 euro daca ar fi realizat achizitia direct de pe bursa.

Contractele au fost incheiate cu putin timp inainte de intrarea companiei in insolventa, in conditiile in care inculpatii cunosteau ca datoriile catre salariati nu pot fi achitate si ca insolventa este iminenta.

Banii au fost transferati prin operatiuni de tip suveica, in regim repetat structurat pe mai multe verigi, in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate intre companiile controlate de inculpati. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite.

Procurorii ii acuza pe Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu ca au contribuit la savarsirea faptelor prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru intreprinderile din Republica Moldova cu incalcarea normelor specifice acestei activitati si in care au atestat imprejurari nereale, pentru a denatura valoarea societatilor din Republica Moldova.

„In acest mod s-a urmarit ca inculpatii sa nu fie trasi la raspundere penala, urmand ca rapoartele sa serveasca drept o justificare a pretului platit in eventualitatea unui control ulterior”, au precizat procurorii

Conform tabelului definitiv al creantelor, PSV Company SA avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro catre bugetul consolidat al statului.

De asemenea, au fost fraudati indirect si actionarii minoritari ai SC Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice), care nu au incasat dividendele ce li se cuveneau in urma vanzarii serviciilor petroliere si carora le-a fost diminuata semnificativ valoarea actiunilor.