Acasă Stirile zilei Social SOLSTITIUL DE IARNA 2013! Cea mai lunga NOAPTE din an!

SOLSTITIUL DE IARNA 2013! Cea mai lunga NOAPTE din an!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

SOLSTITIUL DE IARNA 2013 are loc sambata, 21 decembrie, moment in care vom avea cea mai lunga noapte din an, de 16 ore si 10 minute si cea mai scurta zi, de 8 ore si 50 de minute. De maine, ziua va creste continuu.

In teoriile apocaliptice, SOLSTITIUL DE IARNA 2013 coincidea cu sfarsitul lumii – unul dintre multele sfarsituri ale lumii prezise incepand cu trecerea in noul mileniu. In realitate, solstitiul de iarna are o semnificatie mult mai precisa. Astfel, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucuresti, desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna.

El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui. Dupa cum este cunoscut, axa polilor Pamantului isi pastreaza (in prima aproximatie) directia fixa in spatiu, ea fiind inclinata cu 66° 33′ fata de planul orbitei terestre.

Din acest motiv, Soarele parcurge in decurs de un an cercul sferei ceresti numit „ecliptica”, a carui inclinare fata de ecuatorul ceresc este de 23° 27′. La momentul solstitiului de iarna Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23° 27′ sud fata de ecuator, el efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

Ziua creste incepand de azi

La data solstitiului de iarna, Soarele rasare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fata de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urca” – tinand cont de latitudinea medie a Romaniei, de 45° – la numai 21° fata de orizont.

Momentul solstitiului de iarna, respectiv al inceputului iernii astronomice, are loc in jurul datei de 21 decembrie. Incepand de la aceasta data, pana la 21 iunie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

Sursa: gandul.info

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos