Lanţul de supermarketuri Morrisons a generat un adevărat război al preţurilor prin reducerea cu 15 penny (78 de bani), sau aproape 10%, a preţului unui litru de benzină pentru clienţii care cheltuie mai mult de 60 de lire sterline în magazin, scrie Daily Mail citat de zf.ro.

În Marea Britanie, marile lanţuri de supermarketuri precum Tesco, Morrisons sau Sainsbury’s sunt jucători importanţi pe piaţa carburanţilor.

Reducerile sunt cele mai mari oferite în Marea Britanie şi vin la scurt timp după ce rivalii de la Tesco le-au acordat clienţilor o reducere de 10 penny dacă cheltuie mai mult de 60 de lire sterline (310 lei).

În condiţiile creşterii preţurilor carburanţilor, mii de britanici se pregătesc să protesteze împotriva scumpirilor înainte ca guvernul să adopte bugetul şi să mărească accizele.

Preţul motorinei a atins în Marea Britanie un preţ record ca urmare a scumpirii petrolului. Preţul mediu al unui litru de motorină este acum de 1,43 de lire sterline (7,4 lei), ceea ce înseamnă că un plin costă mai mult de 100 de lire sterline.

Şi preţul benzinei a crescut, până la 1,35 de lire (7 lei) pe litru. În România, preţul unui litru de benzină a ajuns la aproape 6 lei, aşa cum s-a întâmplat şi cu motorina. La începutul anului salariul minim era în Marea Britanie de 1.202 euro, iar în România de 162 de euro.

Şoferii sunt nevoiţi să plătească acum cu 20 de lire mai mult pentru un plin, în creştere cu 26% faţă de acum doi ani. În acelaşi interval, benzina s-a scumpit în România cu peste 50%.

Pe 7 martie în Marea Britanie va avea loc o manifestaţie împotriva scumpirii combustibililor la care vor participa pe lângă şoferi şi firmele de taxi, de catering şi de închirieri auto.

Peter Carroll de la Fairfuel UK spune că „aceasta esteo criză absolută în istoria ţării. Ajunge. Preţurile carburanţilor omoară economia”. „Guvernul trebuie să reducă accizele şi să creeze locuri de muncă”, mai spune Carroll.

1 COMENTARIU

  1. cand am auzit, primul gand a fost ca e beat asa cum este deustl de des, pe placul multor romani. Apoi, mi-am dat seama ca naparca isi pregateste sirul de mesaje electorale prin care va incerca sa le explice oamenilor de ce sistemul politic gandit si condus de el este pagubos, falimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.