Doua firme care recruteaza forta de munca in Spania sunt cercetate de Politia Romana la solicitarea deputatului PNL Maria Grecea, membru al Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii, acestea fiind suspecte de inselaciune.

Deputatul a alertat autoritatile competente (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Muncii si Politia) si a solicitat sa fie facute verificari la societatile romanesti care intermediau forta de munca.  De asemenea, deputatul a solicitat MAE sa precizeze care sunt masurile pe care misiunile diplomatice le iau pentru ocrotirea cetatenilor romani din strainatate aflati in situatii de abuz din partea angajatorilor sau a firmelor de recrutare.

Demersurile deputatei PNL au survenit in urma unei scrisori adresate de catre un cetatean roman aflat in Spania, care a acceptat un loc de munca in sectorul agricol, intermedierea fiind facuta de o societate din Bistrita. Documentul relateaza detalii cutremuratoare cu privire la viata romanilor care muncesc in Spania, facand referire la conditiile inumane si la abuzurile comise de angajatori. Romanca povesteste chiar cazul unei angajate care, in urma suprasolicitarii la locul de munca, a suferit un infarct si a decedat.

„Din pacate, pentru multi romani, speranta ca vor putea asigura un trai mai bun celor ramasi acasa, s-a transformat intr-un adevarat calvar. Conform scrisorii pe care am primit-o, persoanele respective au fost atrase intr-o capcana chiar de societatile care se ocupa cu recrutarea fortei de munca din Romania. Conditiile in care romanii trebuie sa munceasca sunt de neimaginat: de la spatii de cazare inumane, ore suplimentare neplatite, lipsa asistentei medicale pentru cei ce se imbolnavesc, pana la neachitarea drepturilor salariale.” – declara deputatul PNL Maria Grecea.

In urma solicitarilor deputatului PNL, Inspectoratului General al Politiei Romane a stabilit ca cele doua societati Tabita Tour, din Bistrita, societate comerciala avand ca principal obiect de activitate transportul de persoane si Phil Management Consult SRL, al carei unic asociat este Tabita Tour SRL, sunt pasibile de infractiunea de inselaciune, fapta fiind incriminata de art. 244 din Codul penal, iar asupra reprezentantilor celor doua societati urmeaza a fi efectuate cercetari.
„Avand in vedere problemele cu care s-au confruntat romanii care au ales sa incheie contracte prin intermediul celor doua firme, ii indemn pe cei care sunt in cautarea unui loc de munca sa evite astfel de societati si sa se asigure ca intermedierea este facuta de un agent economic autorizat. Voi continua demersurile initiate pe langa Ministerul Afacerilor Externe pentru ma asigura ca misiunile diplomatice ale Romaniei sunt pregatite sa acorde asistenta cetatenilor romani care lucreaza in alta tara. Totodata, voi adresa o noua interpelare catre Ministerul Muncii, pentru a primi clarificari cu privire la acreditarea societatilor de recrutare, care plaseaza forta de munca in afara granitelor tarii.

Am convingerea ca acest caz nu este unul izolat. Romania trebuie sa isi ocroteasca cetatenii, indiferent unde s-ar afla acestia. Pentru a putea actiona este important sa fie identificate situatiile in care romanii sunt inselati, exploatati si batjocoriti, iar cel mai bine o putem face chiar colaborand cu reprezentantii comunitatilor din diaspora”, conchide deputatul PNL Maria Grecea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.