Acasă Timp liber Auto SFATURI PROFESIONISTE despre ce trebuie sa stii despre CONDUSUL pe timp de...

SFATURI PROFESIONISTE despre ce trebuie sa stii despre CONDUSUL pe timp de IARNA!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In sezonul rece trebuie sa tii cont de unele sfaturi de la profesionisti pentru a sti totul despre condusul pe timp de iarna.

 

Majoritatea accidentelor rutiere din timpul iernii se petrec din cauza neadaptarii vehiculului, respectiv a anvelopelor la un drum de iarna care poate fi umed, cu zapada sau gheata.

In conditii de iarna, distanta intre vehicule si  modalitatea de franare sunt diferite.

Fii atent la drum si pastreaza o distanta mai mare intre tine si celelalte masini. Pentru o mai mare siguranta, in conditii de iarna, expertii recomanda sa maresti aceasta distanta de 3 – 5 ori.

Pentru a evita pierderea controlului pe drumurile alunecoase, atunci cand iei virajele incetineste in linie dreapta, inainte de viraj. Mentine o viteza scazuta, dar constanta in curba, pentru a nu pierde controlul masinii.

Nu frana. Asteapta pana cand sa iesi din viraj pentru a aceelera din nou. Pentru a prelua controlul atunci cand derapeaza rotile din fata, incetinesti ridicand piciorul de pe acceleratie. Daca este necesar, apesi usor frana. Daca pierzi controlul rotilor din spate (dar ai in continuare controlul rotilor din fata), la o masina cu tractiune pe fata, accelerezi usor pentru a recapata controlul. In cazul masinilor cu tractiune pe spate, ridici usor piciorul de pe acceleratie pana cand simti ca rotile din spate si-au recapatat controlul. Apoi, accelerezi usor pentru a mentine viteza.

In niciun caz nu ar trebui sa franezi, acest lucru determina dezechilibrul axei spate. Sistemul de franare anti-blocare (ABS) te ajuta sa opresti masina in conditii de siguranta, fara riscul de a bloca rotile si a pierde controlul.

Sistemul de control al tractiunii (TCS) te ajuta sa previi patinarea rotilor pe suprafetele alunecoase, iar sistemul electronic de control al stabilitatii (ESC) sa reduci la minim patinarea rotilor.

Cum sa-ti pregatesi masina de iarna pe pagina urmatoare!