Acasă Life Dezvoltare Personala Sfatul unui tanar care si-a castigat independenta financiara si s-a pensionat la...

Sfatul unui tanar care si-a castigat independenta financiara si s-a pensionat la 34 de ani! „Arunca-ti televizorul!”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Brandon – un fost dezvoltator software care nu isi foloseste numele in mediul online din motive legate de intimitate – si-a dobandit independenta financiara si s-a pensionat la 34 de ani. in prezent, scrie despre banii sai si despre propria calatorie financiara pe blogul Mad Fientist.

Business Insider a publicat cateva din cele mai bune sfaturi ale sale:

1. incearca sa realizezi ce te face fericit

Primul si cel mai important lucru pe care trebuie sa il constientizezi este sa afli ce este important pentru tine si ce te face fericit.

Acest lucru este mai dificil de facut decat suna. Multi dintre oameni isi cheltuiesc banii pe lucruri care nu le aduc fericire si majoritatea nu realizeaza ca fac acest lucru fiindca urmeaza scenariul vietii altcuiva. in momentul in care am realizat ca banii pot cumpara libertatea – libertatea orelor de la 9 la 5, libertatea fata de alarmele de ceas, cea legata de timpul pe care mi-l petreceam pe cererile ridicole ale sefului meu – mi-am directionat toti banii spre acel scop.

Nu mi-au lipsit lucrurile la care renuntam pentru a economisi pentru libertatea mea financiara fiindca libertatea mea era mai importanta decat tot ceea ce puteam cumpara.

2. Concentreaza-te pe ceea ce poti controla

in loc sa te stresezi legat de ce se intampla cu economia sau sa incerci sa prezici evolutia pietei bursiere, concentreaza-te pe lucrurile pe care le poti controla cu adevarat si optimizeaza acele lucruri.

Taxele de investitii te pot costa mii de dolari pe parcursul vietii, asa ca minimizeaza acele taxe investind in produse de investitii low-cost.

3. Automatizeaza totul

Dupa ce ai creat un portofoliu simplu cu fonduri de index low-cost, diversificate, seteaza automat investitii lunare si apoi ignora complet portofoliul tau.

Oamenii sunt niste investitori groaznici, asa ca daca poti sa-ti scoti creierul si emotiile din ecuatia, nu vei fi doara mai putin stresat in cazul eventualelor caderi ale pietei, dar vei avea la final si mult mai multi bani.

4. Opreste consumul si incepe sa creezi

Consumul ofera fericire temporara, dar sa creezi ceva iti ofera fericire de durata. Este usor sa te intorci de la munca si sa te uiti timp de ore intregi la televizor, dar este mult mai dificil sa faci ceva creativ cum ar fi sa scrii o postare pe blog, sa faci bijuterii sau sa exersezi la un instrument muzical. Sa creezi este mult mai placut decat sa consumi si poate avea drept consecinta chiar si venituri suplimentare.

5. Arunca-ti televizorul pe fereastra

Ca tot veni vorba de televizor… arunca-l pe fereastra. Sau, si mai bine, vinde-l.

in momentele in care oamenii de publicitate de bombardeaza cu lucruri pe care „trebuie sa le ai”, devii mai putin fericit cu ceea ce ai si incepi sa cheltuiesti bani (in mod ironic pe lucruri care nu te vor face fericit). Odata ce reporterii TV iti prezinta evenimente neplacute pe un televizor 4k, foarte realist, devii mai temator si mai putin dornic sa iesi si sa explorezi lumea. Nu te topi intr-o balta de frica si nefericire pe canapeaua ta si du-te sa iti traiesti viata, scrie Mediafax.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos