Acasă Timp liber Spiritualitate Sfantul cinstit de credinciosii romani care vindeca trupul si sufletul! Ce nu...

Sfantul cinstit de credinciosii romani care vindeca trupul si sufletul! Ce nu trebuie sa faci sub nicio forma!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Joi, 27 iulie, credinciosii crestin ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul mare mucenic si tamaduitor, doctor fara de arginti, Pantelimon. Tot joi, se face pomenirea Orbului care a fost tamaduit de Sfantul Pantelimon, Sfintei Cuvioase Antuza, A o suta cincizeci si trei de sfinti mucenici care au murit in Marea Traciei, Sfantului Cuvios Manuel, Sfantului Mucenic Hristodul din Casandra.

Pomenit in data de 27 iulie, acest sfant este adesea numit „doctor fara de arginti”, aratandu-se prin aceasta cum ca el n-a umblat dupa averi si s-a multumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui si nu cerea de la nimeni sa-i plateasca pentru binefacerile facute. Sfantul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor si tamaduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor si crestin urmator lui Hristos.

Se zice ca in ziua de Sfantul Pantelimon, cerbul iese din apa si aceasta incepe sa se raceasca, frunza teiului se intoarce pe dos, semn ca vara se duce si lasa in locul ei iarna, scrie libertatea.

In aceasta zi se mananca porumb si dovlecei pentru a fi mai vigurosi in timpul iernii.

In ziua de Sf. Pantelimon se impart multe fructe, pentru ca poamele sa nu fie viermanoase anul urmator.

De asemenea, se mai spune ca oamenii care lucreaza in ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnati sa se imbolnaveasca de ciuma, sa aiba parte de ceasuri negre si pagube in viata de familie.

Sfantul Pantelimon vindeca trupul si sufletul

Minunile lui din timpul vietii au facut inconjurul lumii, reusind sa-si aduca pana si tatal pagan pe calea credintei. Cand tatal lui s-a stins, si-a impartit averea saracilor si a muncit in numele credintei, de unde si numele primit de „doctor fara de arginti”. si-a gasit sfarsitul decapitat, la ordinul imparatului, moastele sale sfinte salasluind azi in biserici din intreaga lume, fiind patronul spiritual al lumii medicale si tamaduitorul suferinzilor.

La noi in tara, credinciosii se pot inchina la sfintele sale moaste la Iasi, la Catedrala Mitropoliei, la Catedrala episcopala din Galati, unde sunt si moastele Sfantului Nectarie, la Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului din Constanta, dar si in Bucuresti, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi”, la Biserica Sfantul Stelian Lucaci, la Biserica Sfantul Dumitru din spatele Muzeului de Istorie a Romaniei, la Manastirea Plumbuita, la Biserica Sfantului Antonie cel Mare, la Biserica Stavropoleos, la Biserica Sfantul Alexie si, nu in ultimul rand, la Biserica Sfantul Pantelimon.