Acasă Cultura Calendar Ortodox Semnificatia prenumelui Gabriel despre care nu stiai! Este ocrotitorul familiilor si al...

Semnificatia prenumelui Gabriel despre care nu stiai! Este ocrotitorul familiilor si al copiilor!

8 noiembrie este ziua pe care Biserica o dedica ingerilor, este ziua de praznuire a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil… Cu totii cunoastem aceasta zi sfanta, insa putini cunosc adevarata semnificatie a prenumelui GABRIEL.

Ei bine prenumele Gabriel reproduce un vechi nume de origine ebraica alcatuit fiind din GABAR ce inseamna “a fi puternic” iar terminatia “EL” desemneaza in traducere “divinitate”.

Asadar, prenumele Gabriel inseamna mai exact “Dumnezeu este puternic” , “Divinitatea este puternica”!

Probabil acesta este si motivul pentru care persoanele care poarta acest prenume sunt firi puternice, ambitioase, vesele si reusesc intotdeauna sa duca la bun sfarsit ceea ce isi propun.

Sfantul Arhanghel Gavriil, ca inger al bucuriei si al blandetii lui Dumnezeu, se arata mai ales in tainele nasterilor binecuvantate de Dumnezeu. Sfantul Arhanghel Gavriil vesteste sfintilor parinti Ioachim si Ana ca vor naste pe Maica Domnului, pe Fecioara Maria. El vesteste preotului Zaharia, pe cand era in Templul din Ierusalim, ca, desi aflat la batranete, impreuna cu Elisabeta, femeia sa, vor avea un fiu, pe Sfantul Ioan inaintemergatorul si Botezatorul Domnului.

Arhanghelul Gavriil anunta cu bucurie vestea cea buna a lui Dumnezeu pentru oameni. El a binevestit Fecioarei Maria in Nazaret ca va naste pe Mantuitorul lumii, Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

El a binevestit pastorilor la Betleem ca S-a nascut Mantuitorul lumii, Hristos Domnul. El a condus corurile de ingeri, care au cantat in noaptea sfanta a Nasterii Domnului Iisus Hristos: „Slava intru cei de sus lui Dumnezeu, pe pamant pace si intre oameni bunavoire!“

Asadar, Sfantul Arhanghel Gavriil este ocrotitorul familiilor, ocrotitorul mamelor, ocrotitorul fecioarelor, ocrotitorul copiilor, ocrotitorul parintilor care dau nastere copiilor, ii cresc in credinta si ii pregatesc pentru mantuire si pentru viata vesnica. El este si ocrotitor al monahilor si monahiilor, al celor care vietuiesc in manastiri si in sihastrie sau in pustie.