Acasă Stirile zilei Jurnalistul Oreste Teodorescu a participat la prima Conferinta Europeana despre Coloniile Israeliene...

Jurnalistul Oreste Teodorescu a participat la prima Conferinta Europeana despre Coloniile Israeliene din Palestina: O zi a sperantei pentru un popor supus abuzurilor sioniste timp de jumatate de secol!

Anul acesta se implinesc 50 de ani de ocupatie militara israeliana a Cisiordaniei si a Fasiei Gaza. Cu acest prilej a avut loc, la Bruxelles, “Prima Conferinta Europeana despre Coloniile Israeliene din teritoriul palestinian” la care am fost invitat sa particip alaturi de colegii mei jurnalisti, Olimpia Olari si Cristian Popescu, fiind insotiti de bunul nostru prieten Sameh Habeeb. Printre multele preocupari, o activitate foarte draga sufletului meu este Clubul de Cultura si Presa Romano-Arab. L-am fondat, alaturi de jurnalistii Rimon Ahmed Jaber si Mazen Rifai, din dorinta arzatoare de a opune violentei, o cultura a pacii, pornind de la toate lucrurile care ne unesc, macar ca evreii, musulmanii si crestinii au la baza credintei lor, fundamentul pacii: Shallom Alehem, Sallam Allekum, Pace Voua…

Luni 6 noiembrie 2017, la Residence Palace, Rue de la Loi 155 1040, palestinienii din diaspora s-au regasit impreuna sub auspiciile primei Conferinte organizate de Uniunea Europeana pentru a sustine si discuta aspectele politicilor israeliene prin care se construiesc, in continuare, colonii ilegale in teritoriul palestinian, in ciuda tuturor protestelor si sanctiunilor initiate de ONU si UE. Pentru a cuprinde complexitatea si mai ales tragedia unui popor supus de jumatate de secol abuzului sionist, e necesar un foarte scurt “remember” care cuprinde istoria conflictului israeliano-palestinian din 1967 – 2017, scrie jurnalistul Oreste Teodorescu pe blog.

Cisiordania, incluzand Ierusalimul de Est si Fasia Gaza constituie Teritoriile Palestiniene Ocupate aflate sub control militar isralian din iunie 1967. In urma Razboiului de Sase Zile dintre Israel si Coalitia Araba -Iordania, Egipt si Siria-, peste 300.000 de palestinieni au devenit refugiati si, cei mai multi dintre ei, nu s-au mai putut intoarce pana astazi.

In 1967, armata israeliana a epurat etnic si a distrus multe orase si sate din teritoriile ocupate, printre care Imwas, Beit Nuba si altele, incepand sa-i supuna pe palestinienii ramasi la un regim militar de asuprire pe intreaga durata de 50 de ani – pana in zilelele noastre.

Doar in Ierusalimul de Est, autoritatile de la Tel Aviv au demolat integral cartierul Mughrabi, distrugand peste 200 de case si evacuand aproximativ 1000 de rezidenti palestinieni. In acest cartier vechi de peste opt secole, Israelul a construit Western Wall Plaza, cu fata spre Zidul Plangerii.

Prima colonie din Cisiordania a fost stabilita in septembrie 1967, cu sprijinul guvernului laburist, al Marii Britanii de la vremea aceea. Toate coloniile israeliene, din teritoriile ocupate, sunt ilegale sub legea internationala, constituind o violare a celei de-a Patra Conventii de la Geneva.
Pana in 1972 aproximativ 12.000 de israelieni locuiau in colonii ilegale in Cisiordania si Gaza.
Intre 1974-1975, Israelul a construit Ma’ale Adumim in estul Ierusalimului. Acum este cea mai mare colonie ca suprafata.

In 2017 sunt aproximativ 200 de colonii aprobate de guvernul de la Tel Aviv, plus inca cateva sute de „avanposturi” neautorizate ale colonistilor.