Un studiu realizat de seismologi chilieni si francezi anunta chiar si locul producerii acestui mare cutremur. Va avea loc in cateva decenii, in apropierea orasului Santiago de Chile. Potrivit estimarilor, magnitudinea acestuia va fi de cel putin 8,3.

Conform adevarul.ro, cutremurul va surveni in urma deplasarii placii tectonice Nazca si va avea epicentrul in Valparaisso. Acest oras este situat la 100 de kilometri de capitala Chile. Aceasta placa se misca cu 8 centimetri anual.

Posibilitatea producerii acestui cutremur in 2017 este de 3%, potrivit autorilor acestui studiu.

Iata cateva sfaturi pe care trebuie sa le urmati in caz de cutremur:

1. Daca va aflati in casa, ramaneti acolo. Stati departe de ferestrele care se pot sparge si nu fugiti pe scari! Scara este cea mai vulnerabila parte a unei cladiri si prezinta cel mai mare risc de prabusire.
2. Daca sunteti pe strada, indepartati-va de cladiri, semafoare si fire electrice. Daca va aflati in masina, incercati sa trageti calm pe dreapta si sa va adapostiti langa autoturism.
3. Oamenii care se baga sub birouri sau mese, sunt intotdeauna zdrobiti cand se prabuseste cladirea. Nu fugiti pe usa! Nu sariti pe fereastra si nu utilizati liftul!
4. Aproape toti cei care se aseaza sub tocul unei usi sunt ucisi. Daca stai acolo, risti sa fii strivit ori de tavanul ce se prabuseste si misca odata cu el si tocul, ori chiar de toc in sine.
5. Obiectele mari, gen dulapuri sau canapele lasa langa ele un spatiu gol, atunci cand tavanul sau peretele ori alta constructie se darama. Ghemuieste-te langa obiectele care lasa un gol langa ele.
6. Daca sunteti intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stati pe locul dumneavoastra pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa va imbulziti Ia coborare sau sa spargeti ferestrele. in metrou, pastrati-va calmul si ascultati recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara sa parasiti vagoanele.
7. Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserici, stadion, sali de sedinte) nu alergati catre iesire, imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii!
8. Dupa trecerea pericolului, e important sa luati legatura cu rudele pentru ca ele sa stie ca sunteti in siguranta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.