Acasă Stirile zilei Atentie, romani! Cum sunteti pacaliti sa cumparati carne cu lipici?

Atentie, romani! Cum sunteti pacaliti sa cumparati carne cu lipici?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Stiti ce este lipiciul de carne si cat de des il consumam? Sau cum putem afla daca pentru salamul pe care l-am cumparat s-a folosit carne congelata, nu proaspata? Romanii angajati la marii procesatori din vestul Europei dezvaluie secretele industriei alimentare. 

Ei stiu ca unii producatori internationali, pentru care lucreaza, prefera sa foloseasca materii prime diferite de cele pentru statele vestice. Procesul tehnologic este acelasi, insa, aspectul final poate fi mascat.

In hipermarketurile francezilor poti vedea ca pe produsele alimentare sunt trecute clase de calitate, de la A la E, in functie de valoarea nutritionala. Cele cu indicativ A pe eticheta contin carne provenita din animale necrescute accelerat, nestimulate artificial, adica cele care nu au fost hranite cu tot soiul de tarate cu hormoni de crestere.

Caserolele cu cotlet de porc sau cele cu pulpe de pui costa cu unul sau chiar doi euro mai mult fata de urmatoarea clasa, B, in timp ce la clasa C gasim marfa care provine in general din afara Frantei, produse mai grase si de la animale crescute accelerat.

Si mai exista o precizare importanta – daca produsul a fost sau nu congelat anterior vanzarii. Klaus Winkler spune ca diferenta e uriasa intre un animal crescut in ritm natural si altul crescut accelerat, arata un reportaj al stirilorprotv.

Klaus Winkler: „Exista porci care sunt crescuti foarte repede si aia sunt mai grasi.”

Un alt barbat care lucreaza in Germania spune ca spre tarile din Est se trimite de multe ori multa carne congelata, in amestec cu cea proaspata.

Carnea congelata poate fi folosita in procesare, dar doar daca e pastrata in anumite conditii si toti producatorii se feresc sa recunoasca oficial ca apeleaza la amestecuri cu carne proaspata.

Procesatorii refuza sa permita filmarea unui astfel de proces tehnologic, dar pe internet poti gasi numeroase dovezi, in clipurile demonstrative ale dealerilor de echipamente pentru industria alimentara. Calitatea produsului final e diferita, sustin specialistii, in functie de procentul de materie prima a provenit din congelare.

Petre Alexe, profesor doctor Fac Chimie Industriala: „In congelare si decongelare se petrec niste distrugeri”

Magda Mititelu este profesor la Facultatea de Farmacie din Capitala si preda chimie alimentara studentilor din anul 3.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie Carol Davila: „Cand pui carne congelata, totul are la baza sa stimuleze consumul.”

Iar sub denumirea „enzime naturale” poti gasi transglutaminaza, cunoscuta in industria procesatorilor drept lipiciul de carne. Este perfect legal si se foloseste la reconstructia bucatilor de muschi de porc si vita, dar si la obtinerea cascavalului industrial, din resturi de la branzeturi.

Daniela Bordea profesor Facultatea de Ingineria Alimentelor Galati: „Exista solutii tehnologice la indemana astazi, solutii care nu erau in urma cu 20 de ani valabile. Nu tot ce se adauga nou e bun si pe termen lung sanatos”.

Este o enzima bazata pe hem, componenta al sangelui si poate fi pusa in iaurturi, pentru spor de fermitate si pentru a face produsul mai cremos.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: „Nu avem un produs de calitate”

Nu in utimul rand se foloseste la procesarea pestelui. Cheful George Mihali de la Paris povesteste ce a patit cand a comandat in Romania un somon mare, la caserola, obisnuit cu acelasi produs, in Franta.

Chef George Mihali, bucatar roman la Paris: „Era facut din fasii mici, clar nu mai era aceeasi calitate”

Sunt multe ingrediente care nu apar pe eticheta produsului, dar care pot face diferenta in calitatea finala a marfii.

Cat timp legislatia europeana e permisiva si nu ii obliga pe producatori sa mentioneze tot ce folosesc sau mai ales care este procesul tehnologic, va putea exista intotdeauna o diferenta intre produse cu acelasi ambalaj, din tari diferite.