Acasă Sanatate Secretul unei vieti sanatoase! Totul porneste de la micul dejun!

Secretul unei vieti sanatoase! Totul porneste de la micul dejun!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Secretul unei vieti sanatoase porneste obligat de la prima si cea mai importanta masa a zilei, adica micul dejun, spun specialistii nutritionisti.

”Micul dejun reprezinta cu siguranta unul dintre cele mai simple si eficiente moduri de a manca sanatos. Trebuie sa ne insusim faptul ca micul dejun servit in fiecare dimineata ne ajuta sa ne controlam mai bine greutatea si sa consumam o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A si C si mai putine grasimi si colesterol. Mai mult decat atat, persoanele care iau in fiecare dimineata micul dejun vor fi mult mai active si vor avea o capacitate de concentrare mult mai buna in prima parte a zilei”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si autor al ”Abecedarului de Nutritie”.

Specialistii nutritionisti sustin ca un micul dejun sanatos include cereale integrale (fulgi integrali de ovaz, secara, porumb, biscuiti integrali de tip „crackers”, paine din faina integrala), proteine cu continut redus de grasimi (sunca de pui sau de curcan, somon afumat, albus de ou, unt de arahide, seminte, nuci), lactate cu continut redus de grasimi (lapte si iaurt degresate, branza de vaci, urda), fructe si legume (fructe proaspete sau congelate, legume proaspete).

Potrivit medicului, alimentele recomandate la micul dejun asigura un complex de carbohidrati cu eliberare prelungita, fibre, proteine si cantitati reduse de grasimi. Mai mult decat atat, pe langa importantele beneficii nutritionale, aceste alimente vor asigura senzatia de satietate pentru mai multe ore. Desi micul dejun ar trebui sa reprezinte cea mai importanta masa a zilei, din nefericire insa, oamenii renunta la aceasta practica si acorda prioritate altor activitati.

„Absenta micului dejun are consecinte grave asupra sanatatii. Acest lucru din cauza scaderii nivelului glicemiei in prima parte a zilei. Cand se intampla acest lucru, majoritatea oamenilor infuleca rapid alimente nesanatoase cu continut crescut de grasimi si de zahar, cum ar fi produse de patiserie, gogosi sau ciocolata. Populatia trebuie sa inteleaga ca prin consumarea unui mic dejun sanatos in fiecare dimineata are posiblitatea sa tina deoparte bolile cronice netransmisibile care fac ravagii de la an la an”, a adaugat prof. univ. dr. Nicolae Hancu.

Studiile au demonstrat ca lipsa micului dejun poate avea numeroase efecte negative atat asupra copiilor, cat si a adultilor. Printre aceste efecte negative se numara slabirea memoriei, reducerea creativitatii, stari de iritabilitate si anxietate, stres determinat de senzatia de foame si dificultati in logica.

De asemenea, renuntarea la principala masa a zilei predispune la oboseala matinala din cauza deficitului energetic, iar in cazul unui aport energetic necorespunzator apar dificultati de concentrare, ameteli, tulburari de echilibru, tulburari de vedere, spasme musculare sau lesin.

Potrivit prof. univ. dr. Nicolae Hancu, o mare parte dintre romani omite sa consume micul dejun aducand ca argument lipsa timpului.

”Aceasta problema, falsa din punctul meu de vedere, poate fi rezolvata daca ne-am trezi cu 15 minute mai devreme pentru a servi principala masa a zilei sau am putea pregati micul dejun cu o seara inainte. Important este sa ne dorim acest lucru si sa constientizam ca micul dejun joaca un rol esential pentru starea noastra de bine. Cand se va intampla acest lucru, timpul nu va mai fi o problema”, a precizat Nicolae Hancu.

Totodata, el atrage atentia ca cei care servesc micul dejun in fiecare dimineata pot sa faca insa erori nutritionale importante si sa aplice gresit principiul „micul dejun este cea mai importanta masa a zilei”. Mai exact, aceste persoane obisnuiesc sa consume la micul dejun preparate traditionale care contin multe grasimi (omleta sau ochiuri prajite in ulei la care adauga sunca, slanina sau carnati, branzeturi grase, lapte sau iaurt de capra sau de bivolita) sau cantitati crescute de carbohidrati si zaharuri (placinte, gogosi, produse de patiserie, cereale cu adaos de zahar, batoane de cereale).

Sursa: agerpres.ro

Citeste caplimpede