Acasă Stirile zilei Secretul sarbului Djokovici: Bombardarea Belgradului i-a hranit visul de a deveni liderul...

Secretul sarbului Djokovici: Bombardarea Belgradului i-a hranit visul de a deveni liderul ATP

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cati dintre iubitorii tenisului auzisera la inceputul lui 2007 de Novak Djokovici?! Se gasea pe locul 16 in lume si devenise jucatorul cu cel mai remarcabil progres in sezonul precedent, lucru pentru care, de altfel, a si fost premiat de ATP.

A castigat de atunci 29 de titluri si mai bine de 35 de milioane de dolari numai din tenis. Lider mondial incontestabil al momentului, “Nole” este proaspatul castigator la Australian Open, primul turneu de Mare Slem al anului si are o poveste de viata incendiara la propriu.

 

Antrenamente printre explozii

Viata lui Djokovici e redata perfect in numarul 6 al revistei ,,Tenis Partener”. ,,Pe cand avea patru ani, parintii sai au amenajat trei terenuri de tenis langa restaurantul pe care-l aveau in proprietate, fara sa prevada ca de-acolo avea sa inceapa cariera lui Novak. A cerut o racheta si de-atunci n-a mai asteptat sa-l impinga nimeni de la spate. «Ne-a dat un scop, si tot timpul a trebuit apoi sa alergam in urma lui pentru a-i oferi ceea ce avea nevoie», declara, in urma cu un an, mama sa, Dijana.

La sapte ani avea deja raspuns la celebra intrebare «Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?»: «Numarul 1 mondial!». Lucrurile ii erau clare datorita primului sau antrenor, Jelena Gencici.

Mi-a spus ca am talentul necesar pentru a fi lider mondial, iar eu am crezut-o – spunea Novak. Am avut norocul sa fiu antrenat de o doamna care este probabil cel mai bun antrenor de copii, nu din tara, ci din regiune.

In plus, “Nole” era un pusti ascultator. La fel si parintii sai, care au raspuns pozitiv atunci cand Jelena Gencici i-a sfatuit sa-l trimita pe Novak sa-si continue pregatirea in strainatate. Le-a recomandat academia prietenului ei Niki Pilici, croatul care jucase o finala la Roland Garros si devenise primul capitan care castiga Cupa Davis cu doua natiuni – Croatia si Germania.

Se intampla in 1999, pe cand trupele NATO bombardau Belgradul.

Erau momente in care exploziile se produceau nu foarte departe, dar cu toate astea strangea din dinti, ramanea afara si voia sa-si continue antrenamentele

povestea Srdjan Djokovici despre dorinta de afirmare a fiului sau.

Novak era insa foarte speriat atunci, dar niciodata n-o arata. Acum nu se mai sperie de nimic.

 

Pactul facut la 8 ani

A luat de la Sampras miscarea de serviciu si concentrarea, de la Agassi returul, iar de la Edberg voleurile. Dintotdeauna a vrut sa faca lucrurile perfect si asa a ajuns liderul incontestabil al clasamentului ATP.

In 2005 decide sa apeleze la veteranul italian Ricardo Piatti, cel care-l antrena si pe Ivan Ljubicici, croatul aflat pe locul 3 mondial la acel moment. Lucrurile n-au mers insa asa cum si-ar fi dorit Novak: ,,Este un mare antrenor, un om bun, dar a fost cu adevarat dificil pentru el sa lucreze cu doi jucatori”, declara acesta. Cu o impresie buna a ramas si Piatti. ,,Va ajunge lider mondial”, previziona el.

Asa stand lucrurile, de pe o lista prezentata de agentul sau, l-a ales drept antrenor pe slovacul Marian Vajda, fost numar 34 mondial in 1987, cel care ii pregatise si pe Dominik Hrbaty sau Karol Kucera. Alaturi de acesta a parcurs anul 2006, urcand de pe 80 pe locul 16 mondial. A fost momentul in care Djokovici si-a amintit de pactul facut cu el insusi cand avea doar 7-8 ani, de a deveni numarul 1 ATP.

Astazi conduce clasamentul ATP, cu 13.630 de puncte, in timp ce fostii lideri mondiali, Rafael Nadal (2 ATP) si Roger Federer (3 ATP), se afla la 3.000, respectiv 5.000 de puncte distanta. Isi traieste din plin clipa de glorie pentru care a muncit:

Sunt nascut sa fiu campion. Traiesc pentru tenis si am muncit mult pentru a ajunge aici. Intotdeauna m-am gandit ca am calitatile necesare pentru a-i invinge pe Federer si pe Nadal,

a precizat sarbul.

A obtinut de-a lungul carierei 27,8 mil. dolari

Jucator de mana dreapta, Novak Djokovici s-a nascut la Belgrad, in urma cu 24 de ani. Si-a stabilit resedinta la Monte Carlo, de unde a spus ca nu va pleca niciodata. Castigurile din tenis de-a lungul carierei se ridica la 35.255.670 de dolari. A obtinut 29 de titluri, dintre care cinci de Mare Slem: Australian Open (2008, 2011 si 2012), Wimbledon si US Open (2011).

Marko si Djordje pe urmele lui “Nole”

Cine stie daca sub lumina reflectoarelor nu vor aparea in timp si fratii mai mici ai lui Djokovici, Marko si Djordje. Marko a fost campionul Serbiei la juniorii sub 16 ani, dar mai promitator pare a fi mezinul Djordje, 14 ani, care, pe langa ,,freza” si zambetul lui ,,Nole”, pare a avea si talentul acestuia.

Vezi video de prezentare cu Novak Djokovic si iubita acestuia