Acasă Sanatate Secretul psihologilor care te poate ajuta sa ramai calm in timpul unui...

Secretul psihologilor care te poate ajuta sa ramai calm in timpul unui argument

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

“Conflictul ne afecteaza creierul. Suntem ingrijiti de evolutie sa ne protejam  de fiecare data cand simtim o amenintare. In lumea noastra, nu luptam ca un bursuc cu un coiot si nici nu fugim ca un iepure de o vulpe. Dar impulsul nostru de a ne proteja pe noi insine este automat si inconstient.” – Diane Musho Hamilton.

Inteligenta emotionala (IE) este definita ca fiind abilitatea de a identifica si de a gestiona propriile emotii si emotiile celorlalti. Un nivel redus al inteligentei emotionale duce in general la o incapacitate de a ramane calm, ducand la mai multe conflicte, in timp ce un nivel ridicat de inteligenta emotionala duce la mai putine conflicte si la capacitatea de a ramane calm sub presiune.

Conflictul este o parte inevitabila a vietii. Chiar si cel mai tare, cel mai calm si cel mai echilibrat om va experimenta un anumit grad de tulburare interpersonala la un moment dat. In cele mai multe cazuri, oamenii nu au control asupra a ceea ce se intampla in continuare.

Singurul aspect al unui conflict pe care-l putem controla este modul in care reactionam. Asta nu inseamna ca depasirea acestui proces automat si inconstient este ceva usor; nu este. Cu toate acestea, putem invata sa recunoastem si sa ne gestionam emotiile negative. Putem suprima, intr-o oarecare masura, acest raspuns fiziologic innascut.

Putem invata sa ramanem linistiti in orice conflict, inclusiv in mijlocul unui argument. Iata cum:

1. Respira profund

Abilitatea ta de a ramane relaxat si centrat in timpul unui conflict depinde de capacitatea ta de a-ti detensiona corpul. Respiratia dificila si scurta este raspunsul innascut al organismului atunci cand se confrunta cu stresul. Renuntand la acest raspuns natural si practicand respiratia profunda, ajuti organismul sa ramana intr-o stare de calm.

Cum poti sa faci asta? Inspira profund pe nas inainte de a expira usor pe gura. Respiratiile profunde vor inceta productia de hormoni de stres: adrenalina si cortizol.

2. Concentreaza-te pe corpul tau

Concentrandu-te pe oricare dintre senzatiile fizice care apar in timpul conflictului vei reusi sa le schimbi cu grija. Atunci cand focalizarea se indreapta spre corp, poti simti respiratia superficiala, tensiunea care insoteste stresul.

Cum poti sa faci asta? Atunci cand incepi sa observi corpul cum incepe sa se tensioneze,intoarce-ti postura intr-o stare neutra relaxandu-ti umerii si mainile. Aceasta pozitie deschisa comunica pozitivitate folosind limbajul corpului si imprastie adesea conflictul.

3. Asculta in mod activ

O persoana va initia un argument sau un alt tip de conflict daca simte ca nu a fost auzita. In plus, este imposibil sa difuzati un conflict fara o ascultare atenta si activa.

Cum poti sa faci asta? Cand cineva vorbeste, concentreaza-ti atentia asupra a ceea ce are de spus persoana. Ignora orice incercare de a construi un raspuns. De indata ce persoana termina sa vorbeasca, ai la indemana informatiile necesare pentru a raspunde inteligent.

4. Adreseaza intrebari deschise

Intrebarile deschise sunt nepretuite in solutionarea conflictelor. In primul rand, intrebarile deschide demonstreaza ca asculti cu atentie. In al doilea rand, aceste tipuri de intrebari arata respect pentru cealalta persoana, permitandu-le sa-si articuleze gandurile.

Cum poti sa faci asta? Invata sa pui intrebari deschise, desi poate fi ceva dificil pentru unii oameni. Cel mai simplu mod de a face asta este sa folosesti cuvintele “Ce”, “De ce”, “Cand”, “Cum”. Incearca acum. Observi diferenta?

5. Nu ridica vocea

Cea mai usoara cale de a escalada conflictul este acela de a ridica vocea. Pe de alta parte, una dintre cele mai usoare cai de diminuare a conflictului este acela de a reduce nivelul vocii. Nivelul vocii este, de asemenea, legat de tensiunea arteriala. Atunci cand vocea atinge un anumit punct, devine mult mai greu de inteles ce este comunicat.

Cum poti sa faci asta? Primul pas este de a difuza mania initiala a celeilalte persoane. Nu poti face acest lucru ridicandu-ti vocea. Pe de alta parte, poti transmite rapid un sentiment de calm prin luarea deciziei constiente de a reduce vocea.

6. Renunta la conversatie

Nu toate conflictele vor produce rezultate amiabile sau reciproc acceptabile. Cu toate acestea, poti evita aprofundarea conflictului prin refuzarea politicoasa a conversatiei.

Cum poti face asta? O lege a conflictului interpersonal este aceea ca este nevoie de doi participanti. Separararea de la un argument este adecvata in una din cele doua circumstante: fie persoana devine din ce in ce mai ostila sau conversatia, in ciuda eforturilor tale cele mai bune, nu merge nicaieri.

Sursa