Acasă Utile Secretul prepararii carnii a fost dezvaluit de un doctor! Te protejeaza de...

Secretul prepararii carnii a fost dezvaluit de un doctor! Te protejeaza de cancer

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Carnea este o sursa de proteine complete, esentiale dezvoltarii organismului. Insa, preparat incorect, acest aliment devine usor o sursa de cancer. Si nu ne referim numai la prajirea in ulei – cea mai sigura cale de ingrasare. Amatorii de friptura foarte bine facuta, pe gratar sau la cuptor, nu sunt nici ei feriti. Un studiu din 2008 a demonstrat ca exista o legatura stransa intre consumul de carne bine rumenita si cancerul la san.

Un studiu similar din 2011 a constatat ca acelasi tip de carne, preparata termic in exces, poate creste riscul de cancer la prostata. Mai mult, alte studii recente asociaza consumul de carne „arsa” si cu alte tipuri de cancer: la rinichi, colon, plamani si pancreas, ultimele doua fiind fatale in majoritatea cazurilor.

Care este explicatia
In timpul arderii carnii in tigaie sau pe flacara (gratar), se elibereaza compusi mutageni. Iar la carnea de pui, temperatura nici nu trebuie sa fie atat de mare: coacerea la circa 180°C timp de 15 minute conduce la producerea semnificativa de substante cu caracter mutagenic.

Pentru amatorii de prajeli, sunca, pestele si puiul, cu precadere cel fara piele, sunt cele mai periculoase, eliminand cel mai ridicat nivel de compusi mutageni, conform unui studiu din 2007 publicat in Toxicology Letters.

Fripturi suculente sau carne fiarta
Asadar, cum sa preparam carnea ca sa nu facem cancer? Friptura suculenta, in sange (rare) sau mediu preparata (medium rare) este o alternativa care elimina o cantitate de 4 ori mai mica de mutageni decat cea emisa de o friptura bine facuta.
Care este, asadar, cea mai sigura metoda de preparare a carnii? Fierberea in apa sau la aburi ori inabusirea… O alta varianta de evitare a substantelor mutagene este coacerea acoperita, in hartie protectoare, care evita arderea, scrie bzi.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos