Acasă Stirile zilei Stiinta Secretul intineririi a fost descoperit acolo unde nimeni nu banuia

Secretul intineririi a fost descoperit acolo unde nimeni nu banuia

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O proteina denumita GDF11 detine cheia inversarii – si nu doar a incetinirii – procesului de imbatranire a organismului, considerat pana nu demult ireversibil. Concluziile socante apartin unui nou studiu realizat de cercetatori din cadrul Harvard Stem Cell Institute, potrivit The Verge.

In cadrul acestui studiu realizat in 2005 oamenii de stiinta reuseau sa demonstreze ca sangele recoltat de la niste cobai tineri avea efectul cresterii capacitatii de regenerare a tesuturilor musculare afectate ale soarecilor mai batrani. Potrivit cercetatorilor, aceasta capacitate regenerativa este datorata proteinei GDF11.

Experimentele desfasurate in anul 2005 au presupus inlocuirea sistemului circulator al unui soarece tanar cu cel al unui soarece batran — un proces denumit parabioza. In urma acestui experiment s-au observat semne de imbatranire prematura la soarecele tanar si respectiv regenerare accelerata si intinerire a tesuturilor cobaiului batran.

Amy Wagers, cercetator care a participat la ambele studii, a precizat ca soarecii tratati cu proteina GDF11 au dat semne de imbunatatire a functiilor creierului, a rezistentei la efort si „o crestere a randamentului fiecarui organ in parte”.

Un alt studiu, coordonat de Saul Villeda de la Universitatea California din San Francisco, ajungea la concluzia ca simplele transfuzii cu plasma provenind din sangele unor soareci tineri are efectul imbunatatirii sanatatii cerebrale la soarecii batrani.

Echipa de cercetatori de la Harvard estimeaza ca testele clinice ale terapiei pe baza proteinei GDF11 in cazul oamenilor ar putea incepe in urmatorii trei pana la cinci ani.