Acasă Stirile zilei Stiinta Multasteptatul laser de la Magurele, cel mai mare din Europa, va fi...

Multasteptatul laser de la Magurele, cel mai mare din Europa, va fi functional din iunie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pe platforma Magurele urmeaza sa fie pus in functiune, peste o luna, primul laser de mare putere din Europa si al doilea din lume. Totodata, Magurele va deveni unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme, potrivit ministrului delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, Mihnea Costoiu.

„Medicina este unul dintre domeniile pe care le vom sprijini in perioada urmatoare si la Magurele, cu sume extrem de generoase. De altfel, primele aplicatii vor incepe foarte curand, probabil ca in luna iunie vom inaugura primul laser de mare putere din Europa, de un petawatt, cel mai mare laser de mare putere din Europa si al doilea din lume, dupa cel de la Barclay-Livermore, de 1,7 petawati, si care va avea ca prime aplicatii tocmai aplicatii din zona medicala. Probabil in luna iunie vom avea inagurarea oficiala cu o aplicatie la acest laser”, a precizat Mihnea Costoiu.

ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics), un centru de cercetari in domeniul fizicii nucleare care va fi construit la Magurele, este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansata structura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme. Celelalate doua centre – ELI-Beamlines si ELI-ALPS – vor fi construite la Praga (Cehia) si, respectiv, Szeged (Ungaria).

Constructia centrului de cercetare ELI-NP la Magurele ar trebui finalizata pana in toamna lui 2014, pentru ca apoi sa fie instalate cele doua lasere de mare putere si sistemul de raditie gamma, iar centrul de cercetare sa fie operational din 2017.

Ministrul Mihnea Costoiu spunea, in 2013, ca laserul de la Magurele ar putea concentra investitii publice si private de peste un miliard de euro si va crea in total 13.000 de locuri de munca, inclusiv pentru 1.000 de cercetatori din toata lumea, din care peste 200 vor fi angajati permenent.

Sistemul de lasere de mare putere al proiectului dezvoltat din fonduri europene la Magurele va fi furnizat de compania franceza Thales, in cadrul unui contract de 60 de milioane euro.