Acasă Sanatate Cercetatorii au gasit o legatura socanta intre frica de avion si ingrasare!

Cercetatorii au gasit o legatura socanta intre frica de avion si ingrasare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Stresul provocat de viata langa un aeroport poate duce la ingrasare. Surpinzatoarele concluzii apartin autorilor unui studiu realizat in Suedia.

Cercetatorii au analizat legatura dintre starea de sanatate a 5.000 de locuitori din regiunea Stockholm, monitorizati intre opt si zece ani, si nivelul sonor inregistrat in locuintele lor.

Cu cat zgomotul suportat zilnic de voluntari era mai mare, cu atat ei erau expusi unui risc mai crescut de a se ingrasa, au explicat cercetatori de la Institutul Karolinska, specializati in medicina de mediu, medicina moleculara si endocrinologie.

„Este vorba de o crestere a circumferintei taliei de 1,5 centimetri pentru fiecare urcare cu 5 decibeli a nivelului sonor”, a precizat coordonatoarea studiului, Charlotta Eriksson, intr-un comunicat, citat de Mediafax.

Acea acumulare de grasime s-ar datora hormonilor stresului, in principal cortizolului, produsi in cantitati tot mai mari pe masura ce zgomotul ambiental creste.

„Obezitatea abdominala reprezinta un factor de risc atat pentru maladiile cardiovasculare, cat si pentru diabet si, intrucat o parte importanta a populatiei este expusa zilnic la niveluri sonore ridicate cauzate de industria de transport, zgomotul ar putea avea efecte asupra sanatatii mult mai puternice decat se credea pana acum”, a adaugat Charlotta Eriksson.

In schimb, traiul in apropiere de aeroportul Stockholm-Arlanda nu creste riscul de obezitate (masurat prin indicele de masa corporala), nici cel de diabet, afirma acelasi studiu.

Studiul savantilor suedezi, primul care a incercat sa stabileasca o corelatie intre zgomot si obezitatea abdominala, a fost publicat in revista americana Environmental Health Perspectives.