Acasă World Secretul celor doua oceane care se intalnesc si nu se amesteca! Nu...

Secretul celor doua oceane care se intalnesc si nu se amesteca! Nu o sa iti vina sa crezi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

O imagine de la Golful Alaska, ce a devenit virala in ultimii ani pe Internet, prezinta un fenomen natural ciudat care apare atunci cand apa grea provenita din topirea ghetarilor si saraca in saruri se revarsa in ocean. Undeva, insa, acolo in Golf, cele doua tipuri de apa vin unul catre celalalt. Acest lucru face ca apa din acea zona sa aiba doua culori: un albastru inchis si unul deschis spre bleu.

Numit si “locul unde cele doua oceane se intalnesc”, acesta are mai multe explicatii, desi, biologic vorbind, totul este clar. Una dintre ele ar fi “locul unde Marea Baltica si Marea Nordului se intalnesc”, iar alta ca cele doua tipuri de apa sunt complet incompatibile formand, astfel, o limita pe harta.

Desigur, pe Internet circula extrem de multe fotografii ale aceluiasi fenomen realizate de catre fotograful Kent Smith in timpul unei croaziere in Golful Alaska in luna iulie 2010. Dar aceea a strans peste 860.000 de vizualizari pana la inceputul anului 2013.

Fotografia originala, insa, provine dintr-o croaziera de cercetare a oceanografilor facuta in 2007. Acestia studiau rolul pe care il joaca fierul in Golful Alaska si modul in care acesta ajunge in anumite zone din Nordul Pacificului.

Ken Bruland, profesor in stiinta oceanului de la Universitatea din California-Santa Cruz, a fost in acea croaziera. Mai exact, el a fost cel care a surprins momentul. Acesta a declarat apoi ca scopul croazierei era de a examina vartejurile si curentii oceanici.