Cum sa memorezi lucrurile mai repede decat ceilalti?

117

Rostirea cuvintelor cu voce tare este o metoda eficienta de memorare, sustin cercetatorii de la Universitatea din Montreal, Canada, intr-un studiu publicat in Consciousness and Cognition.

Expertii au inclus in cercetare 44 de studenti, care au fost rugati sa citeasca de pe un ecran o serie de cuvinte din aceeasi familie lexicala. Pentru a le testa memoria, participantii au fost rugati sa faca patru experimente. Sa repete cuvintele in cap, sa le pronunte in tacere doar miscandu-si buzele, sa le pronunte cu voce tare privind ecranul si apoi sa le pronunte cu voce tare adresandu-se si celorlalti.

Specialistii recomanda: invata cu voce tare

Rezultatele au aratat o diferenta clara atunci cand participantii s-au adresat cu voce tare interlocutorilor. In schimb, atunci cand au repetat cuvintele in cap si nu au facut nicio miscare cu buzele, acesta a fost modul cel mai putin bun in ceea ce priveste stocarea informatiilor. Simpla repetare, insotita de rostirea cu voce tare a cuvintelor, creeaza o legatura senzomotorie ce imbunatateste capacitatea de a memora informatiile, noteaza bzi.

Daca vom repeta cu voce tare, acest lucru va fi benefic pentru memoria noastra, insa este pentru prima data cand un studiu demonstreaza acest lucru.

!-- Composite Start -->
Loading...
<

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here