Ai simtit vreodata ca esti singurul care experimenteaza un anumit gand, o problema sau o emotie? Acest sentiment poate fi extrem de izolant si poate duce la insingurare si la o tendinta spre negativitate. Cu toate acestea, doar pentru ca te simti diferit fata de ceilalti nu inseamna ca esti astfel.

Psihologii au dovezi psihologice concrete cu privire la cat de asemanatoare sunt sperantele, visele si temerile noastre si cum putem folosi aceste informatii pentru a ne simti mai fericiti, mai sanatosi si mai motivati.

O descriere personala identica se poate aplica multor persoane.

In anul 1948, un psiholog pe nume Bertram Forer le-a spus elevilor ca le a prezenta fiecaruia dintre ei o schita individualizata a personalitatii lor. Ceea ce studentii nu stiau era ca toate acele scheme erau una si aceeasi. Schita  constat din douasprezece puncte, care au inclus urmatoarele:

Aveti o mare nevoie ca alti oameni sa va placa si sa va admire.

Aveti o mare tendinta de a fi critic fata de propria persoana.

Aveti o mare capacitate neutilizata, pe care nu a-ti folosit-o in avantajul propriei persoane.

Desi aveti unele slabiciuni de personalitate, sunteti in masura sa compensati.

Desi disciplinat si controlat in exterior, aveti tendinta de a fi ingrijorat si nesigur in interior.

Te-ai regasit in descrierile de mai sus? Daca da, nu esti singurul.

Dupa prezentarea schitei de personalitate, Forer le-a cerut studentilor sa evalueze testul in functie de cat de bine li s-a aplicat caracterizarea. Scorul mediu a fost de 4.26, din 5.5 fiind punctajul maxim.

Acest rezultat demonstreaza cat de asemanatori suntem unul cu celalalt, desi fiecare dintre cei 12 studentii au considerat ca cele 12 caracteristici sunt aplicabile in mod unic propriei lor persoane. In timp ce oamenii se pot comporta in moduri care ascund sentimente precum ingriorarea sau nesiguranta, studii precum acesta arata ca aceste sentimente ii afecteaza pe toti oamenii. Tinand cont de asta, cu siguranta vei descoperi ca iti este mult mai usor sa relationezi cu cei din jurul tau si sa creezi conexiuni autentice.

Cei mai multi oameni au nevoi foarte asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.