Cercetatoarea Danielle Olson denumeste muschiul psoas mare „muschiul sufletului”. Situat in apropierea osului soldului, acest muschi stabilizator controleaza inclusiv flexibilitatea, functia articulara, echilibrul structural si mobilitatea corpului. Pe langa faptul ca ajuta la mentinerea corpului in pozitie dreapta in repaus si in miscare, acest muschi este corelat, se pare, si cu unele raspunsuri emotionale!

Cercetarile stiintifice sugereaza ca psoasul joaca un rol esential nu numai in sanatatea structurala a corpului, ci si in sanatatea psihica. Potrivit lui Liz Koch, autoarea cartii „Ghid cuprinzator despre muschiul psoas”, psoasul mare „guverneaza literalmente instinctul de supravietuire, afectand atat procesele vegetative, cat si functiile cerebrale constiente”. Se speculeaza, iata, ca acest muschi ar avea o influenta puternica asupra sanatatii psihice.

Unde se afla exact acest muschi?

Acest muschi este unul dintre principalii stabilizatori ai trunchiului. Este singurul muschi care leaga picioarele de coloana vertebrala, avand puncte de insertie atat in dreptul incheieturilor soldurilor cat si pe coloana vertebrala lombara.

Pe langa faptul ca leaga membrele inferioare de coloana vertebrala, psoasul se conecteaza si la diafragma! Diafragma moduleaza respiratia, si orice tensiune in aceasta zona poate produce sau favoriza anxietatea. Koch pune aceasta conexiune pe seama comunicarii psoasului cu creierul , o zona primitiva a trunchiului cerebral si a maduvei spinarii.

Probleme de sanatate legate de tensionarea cronicizata a muschiului psoas

Tensiunea cronicizata la nivelul psoasului mare cauzeaza tulburari digestive, tulburari de respiratie, dar si dureri de spate, de sold si de genunchi. Mai mult, se pare ca afecteaza inclusiv starea de spirit, gandirea si perceptia!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.