Cele sase clopote ale Catedralei Mantuirii Neamului au fost aduse azi la Bucuresti. Au costat 550.000 de euro si s-au platit integral din bugetul Patriarhiei. Clopotele sunt inscriptionate cu simbolurile Bisericii Ortodoxe Romane: chipul Patriarhului Romaniei, stema si crucea patriarhala.

Cel mai mare dintre cele sase clopote masoara 3,3 metri inaltime si 3,3 metri latime. A fost turnat la Innsbruck in 11 noiembrie 2016 si cantareste 25 de tone, fiind acordat pe Do diez (gama zero).

Executat din bronz, clopotul are un sunet pur, conferit atat de calitatea materialelor, cat si de tehnica folosita, precizeaza Patriarhia.

In aprilie au fost turnate si celelalte cinci clopotele destinate Catedralei Mantuirii Neamului. Clopotele turnate la Innsbruck in Austria au o garantie de 15 ani si o viata apreciata la peste 400 de ani.

Toate cele sase clopote poarta simboluri ale BOR: stema Patriarhiei Romane, chipul Patriarhului Romaniei si crucea patriarhala, precum si inscriptia „Binecuvantarea Patriarhului Daniel al Romaniei pentru Catedrala Nationala – Centenar 1918-2018“. De altfel, cand va trece la cele vesnice, in aceasta catedrala va fi inmormantat Preafericitul Daniel, ctitorul lacasului de cult. Clopotul cel mare are 25 tone, fiind cel mai mare functional din Europa – dupa cum precizeaza directorul de santier. Mai sunt unele de dimensiuni impresionante – 76 tone, 200 tone, in Rusia, dar sunt aezate in fata unor institutii“, subliniaza inginerul Cracaoanu.

Costul ansamblului de clopote este de 550.000 euro, dintre care numai clopotul-gigant a fost de 425.000 euro. Transportul efectuat cu un trailer a fost oferit de o firma din Romania. „Clopotele au fost platite exclusiv din fondurile Patriarhiei. Investitia totala pentru catedrala in sine este de 80 milioane euro, dintre care s-au cheltuit putin peste 65 milioane euro. Complexul arhitectural va mai avea patru cladiri, in cele patru colturi“, a declarat Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Catedrala va fi sfintita la 30 noiembrie 2018, de Sfantul Andrei (cand este celebrat unul dintre hramurile sale), in ajunul Zilei Nationale a Romaniei, la 100 ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.