Acasă Cultura Calendar Ortodox Schimbarea la Fata a Domnului sarbatorita joi. Ce nu trebuie sa faci...

Schimbarea la Fata a Domnului sarbatorita joi. Ce nu trebuie sa faci in aceasta zi!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Crestinii ortodocsi si catolici sarbatoresc joi Schimbarea la Fata a Domnului, ce aminteste de o minune a lui Iisus, sarbatoare numita in popor Pobreajenul si considerata a marca despartirea de vara.

Sarbatoarea se refera la momentul schimbarii minunate la fata a lui Iisus, in Muntele Taborului, in fata ucenicilor sai Petru, Ioan si Iacov, cu care a urcat pe munte ca sa se roage.

Aceasta a fost prima minune a Mantuitorului asupra Sa, prin care Si-a aratat slava dumnezeiasca inaintea apostolilor: „Si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, de o parte. Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).

Pe langa semnificatia religioasa, Schimbarea la Fata a fost asimilata in popor ca zi ce marcheaza despartirea de vara, altfel spus, schimbarea vesmintelor naturii, dar si ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregateste sa soseasca. De-acum, frunzele incep a se ingalbeni, apele a se raci, iar pasarile migratoare incep a-si pregati plecarea.

In aceasta zi nu se lucreaza, iar credinciosii duc la biserica fructe din noua recolta, care se binecuvanteaza si apoi se impart. Tot acum se aduna si plante de leac.

Pana in 6 august, agricultorii trebuie sa fi terminat cositul si pregatitul fanului, pentru ca iarba imbatraneste.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos